Obama američkom narodu: Trebam vašu pomoć, dosta je oružja

Autor: K.K./Hina

Trebam vašu pomoć. Želimo li uspjeh, potrebni su nam stalni napori očeva i majki, sinova i kćeri, snaga za provedbu zakona i odgovornih vlasnika oružja koji pozivaju članove Kongresa koliko god je puta potrebno, koji ustaju i u ime naše djece poručuju 'dosta je' - istaknuo je američki predsjednik.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u petak Amerikance da nastave 'pritiskati' zastupnike kako bi postrožili zakone o oružju, nakon prošlotjednog masakra u Newtownu u kojem je ubijeno 26 osoba.

Obama je videoporukom objavljenom na internetskim stranicama Bijele kuće odgovorio potpisnicima peticije kojom se traže strožiji zakoni o oružju, kao odgovor na pucnjavu u školi u Newtownu, u američkoj saveznoj državi Connecticut u kojoj je ubijeno dvadesetero djece i šestero odraslih. Peticiju su potpisale stotine tisuća ljudi.

– Trebam vašu pomoć. Želimo li uspjeh, potrebni su nam stalni napori očeva i majki, sinova i kćeri, snaga za provedbu zakona i odgovornih vlasnika oružja koji pozivaju članove Kongresa koliko god je puta potrebno, koji ustaju i u ime naše djece poručuju 'dosta je' – istaknuo je američki predsjednik.

Obama je pozvao Kongres da zabrani prodaju jurišnih pušaka i spremnika s većim brojem metaka te da uvede obvezne provjere kupaca prije nego što im se proda oružje, čak i na izložbama oružja koje su trenutno izuzete iz te obveze.

Dok građani Newtowna još sahranjuju žrtve stravičnog pokolja, američki potpredsjednik Joe Biden okupio je radnu skupinu koja bi trebala osmisliti mjere za suzbijanje oružanog nasilja u SAD-u.

Biden je na prvom sastanku održanom u Bijeloj kući okupio članove kabineta, policijske i druge dužnosnike kako bi na zahtjev predsjednika do kraja siječnja izradili nacrt plana za postroženje zakona o osobnom naoružanju, unapređenje pristupa Amerikanaca mentalnom zdravlju, jačanje sigurnosti u školama i obraćanje kulturi koja glorificira nasilje i oružje.




Autor:K.K./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.