O Berlusconijevoj sudbini popodne odlučuje donji dom

Autor: hina

Senat je podržao Berlusconija sa 162 glasova za i 135 protiv, no taj je rezultat tek prva runda u obračunu koji će kulminirati nešto kasnije glasovanjem o povjerenju u donjem domu parlamenta.

Talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju u utorak je očekivano izglasano povjerenje u Senatu, gornjem domu parlamenta, ali ga popodne očekuje mnogo neizvjesnije glasovanje u Zastupničkom domu, koje bi ga moglo prisliti na ostavku ili ga ostaviti na vlasti s minimalnom većinom.

Senat je podržao Berlusconija sa 162 glasova za i 135 protiv, što je bilo očekivano budući da koalicija desnog centra koju predvodi ima uvjerljivu većinu u tom domu talijanskog parlamenta.

Međutim, taj je rezultat tek prva runda u obračunu koji će kulminirati nešto kasnije glasovanjem o povjerenju u donjem domu parlamenta.

Nakon godine zasjenjene korupcijskim i seks skandalima, te razilaženja s bivšim saveznikomm Ginafrancom Finijem koje ga je koštalo sigurne parlamentarne većine, za Berlusconija je došao dan podnošenja računa nakon dvije i pol godine na vlasti.

Donji dom ima 630 zastupnika i Berlusconiju je teoretski potrebno 316 glasova a bi osigurao pobjedu. Međutim, stvaran broj mogao bi biti manji zbog mogućih suzdržanih zastupnika ili nedolaska zastupnice iz redova oporbene Demokratske stranke koja je u poodmakloj trudnoći.

Policija je blokirala središte Rima zbog očekivanih prosvjeda tisuća studenata i drugih protivnika vlade.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.