foto: twitter

Novotvorena pruga kojom će vlak voziti do 320 kilometara na sat: Macron zadovoljan suradnjom

Autor: Hina

Afrika je ovog mjeseca dobila svoju prvu željeznicu, i to u Maroku.

Željeznicu je otvorio marokanski kralj Muhamed VI, zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom 16. studenog. Kralj je nazvao željeznicu Al Boraq, po mitskom krilatom stvorenju na kojem su po islamu letjeli proroci. Kralj Muhamed i Macron su se nakon otvaranja i ukrcali na vlak.

Nova pruga, zajednički projekt marokanskih i francuskih tvrtki, više nego upola skraćuje put između Casablance i Tangera na marokanskoj obali – umjesto 4 sata i 35 minuta, vlakom će se putovati 2 sata i 10 minuta, piše list Railway Gazette.

Projekt je djelomično kreditiran francuskim kreditom u iznosu od 625 milijuna eura, kao i kreditom Afričke banke za razvoj od 300 milijuna eura. Ovaj projekt “odražava dubinu bilateralnih odnosa baziranih na snažnom partnerstvu između dvaju zemalja”, rekao je Macron na otvaranju.

Novotvorena pruga povezuje marokanske gradova Tanger i Kenitra, a nadovezat će se na postojeću prugu koja povezuje Kenitru, Rabat i Casablancu. Na novoj dionici pruge, dugoj 186 kilometara, vlak će njoj voziti brzinom od 320 kilometara na sat. Pruga sadrži 13 vijadukta ukupne duljine od čak 10 kilometara.

Postojeća dionica pruge, duga 137 kilometara, unaprijeđen je, tako da će se na njoj vlak sada voziti brzinom od 160 kilometara na sat, a očekuje se da će se uskoro dodatno unaprijediti za brzinu od 220 kilometara na sat. Nacionalna željeznička tvrtka ONCF očekuje da će prevoziti oko 6 milijuna putnika brzom prugom u prve tri godine.
No marokanski planovi tu ne staju, jer je za 2020. planiran početak izgranje nove dionice brze pruge, nakon čijeg dovršetka će se put  od Tangera do Casablance, dug 293 kilometra, skratiti na samo sat i 30 minuta.

 
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.