Novi vojni lideri SAD-a: Bivši ‘Skull & Bones’ i veliki protivnik Izraela dobivaju mandat?

Autor: Marko

John Kerry i Chuck Hagel glavni su kandidati za otvorena mjesta državnog tajnika i Ministra obrane, nakon najavljenog povlačenja Leona Panette i Hillary Clinton. Obama ovim potezima želi solidarizirati republikance pred naredne izbore za Senat.

Zanimljive situacije događaju se nakon što je Barack Obama osvojio drugi mandat u Bijeloj kući. Leon Panetta i Hillary Clinton ostavljaju upražnjene pozicije glavnog tajnika i Ministra obrane, a Kerry i Hagel spremno čekaju konačni ishod.

Susan Rice Benghazi 'platila glavom'

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice odustala je od kandidature za nasljednicu Hillary Clinton na čelu State Departmenta u novoj Obaminoj administraciji nakon što su republikanski senatori odlučili da neće odobriti njezinu nominaciju. Razlog svemu bilo je netočno izvještavanje javnosti o napadu na američki konzulat u Bengaziju gdje je ubijen veleposlanik Chris Stevens, a Rice je izjavila da iza atentata stoji 'nasilje zbog filma u kojemu se vrijeđalo proroka Muhameda' iako su kasniji izvještaji potvrdili da je bila riječ o terorizmu.

Rice je naknadno odustala od želje za mjestom državne tajnice, a poznata je kao najbliži Obamin suradnik i direktna osoba koja često vrijeđa svojim izravnim stavovima, bez 'dlake na jeziku'. Svakako ju možemo smatrati intimusom svih bitnijih demokrata, od Clintona, pa do Obame i Kerryja, a iskazala se i u 'think-tank' grupacijama poput Brookings Instituta dok joj je vrhunac karijere označio uspon do UN-a. Lojalnost Obami tijekom kampanje stajala ju je političkog vrha.

'Skull & Bones' Kerry kao prva opcija

John Kerry, senator iz Massachusettsa svojedobno se 'proslavio' kao protukandidat Georgea W. Busha i njegov kolega iz 'Skull & Bones' bratstva sa Sveučilišta Yale. On je jedan od rijetkih demokrata kojeg poštuju i hvale republikanci, naročito John McCain. Ono što bi takva odluka učinila je sljedeće – Obama bi izgubio svoj prvi izbor, već spomenutu Rice, što bi republikancima bila velika satisfakcija, a istovremeno bi otvorilo novo mjesto u Senatu koje trenutno sigurno drži Kerry, a ovako će biti upražnjeno. Kako je trenutni omjer 55-45 za demokratsku bitku u Senatu, ovo bi bila jedna od točki gdje republikanci vide prostor za djelovanje.

Kerry je ozbiljno razmatran i kao kandidat za Ministra obrane, tako da je navedena opcija vrlo vjerojatna. Obami bi njegovo imenovanje bilo svojevrsni 'dvosjekli mač' jer je pozitivna strana u svakom slučaju demonstracija konsenzusa među strankama. Analitičari podcrtavaju jedan bitan problem – dok je Clintonica poznata kao vrsni timski igrač, Kerry je ipak 'slobodnjak', i voli postupati po vlastitom nahođenju, a zlobnici bi rekli – po interesu financijera kampanje.




Pozicija Ministra obrane odlazi antiizraelskom lobistu Chucku Hagelu?

Promjena na vrhu Pentagona sve je vjerojatnija, a Leon Panetta uskoro bi trebao postati bivši. Nekadašnji senator iz Nebraske i odlikovani vojni veteran iz Vijetnama, a danas profesor na Sveučilištu Georgetown, Chuck Hagel, mogao bi ga naslijediti kao republikanski kandidat. Javnosti je poznat kao veliki kritičar američke vanjske politike i ratova, a napad na Irak i Busheve odluke karakterizira kao 'ping pong s američkim životima'. Da se njega pita, uveo bi i treću političku stranku, a predsjednik bi morao biti izvanstranačka osoba.

Zanimljivo je i da su Izraelci otvoreno reagirali na mogućnost njegovog imenovanja zbog 'sramotnog kritiziranja cionizma'. Hagel je više puta rekao da 'židovski lobi straši populaciju' te da 'nije izraelski nego američki senator' i iz tog razloga neće podržavati 'izraelske akcije protiv neprijatelja'. Hagela cionisti oštro kritiziraju i zbog borbe protiv sankcija Iranu i odbijanja potpisivanja Hezbollaha kao terorističke organizacije. Nacionalno židovsko demokratsko vijeće smatra da 'Hagel ima podosta pitanja na koja bi morao dati odgovor, a sva su vezana uz njegov angažman prema Izraelu'. Kako je otvoreno pozivao Obamu na pomoć Palestincima, jasno je da neće dobiti simpatije cionista.




Panetta nazad u CIA-u, Clinton novi predsjednik SAD-a?

Pitanje je i što će se dogoditi s Panettom i Clintonicom? Bivši Ministar obrane sigurno neće ostati po strani, naročito jer se pokazao kao dobar saveznik cionističkom lobiju iz Washingtona, a bio je sklon i mogućem vojnom rješenju u Iranu. Na taj način bi se mogao aktivno vratiti u svoju matičnu organizaciju – CIA-u, bilo na mjestu direktora ili nekog visoko rangiranog službenika.

Hillary Clinton pak unatoč pogrešnim medijskim navodima o mirovini neće stati s političkim angažmanom. 'Rak-rana' iz prošlosti joj je poraz od Obame na unutarstranačkim izborima, i sudeći po njezinim ranijim odlukama ne smijemo biti isključivi za kandidaturu na izborima 2016. Tamo bi svakom republikancu bila ravan protukandidat i možda je upravo takav potez i najlogičniji.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.