NOVI VOĐA ISIL-a: Glavni mozak iza porobljavanja članova jazidske etničke manjine u Iraku

Autor: Dnevno

Vodstvo Islamske države preuzeo je jedan od osnivača te organizacije Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi, potvrđeno je iz obavještajnih izvora britanskom Guardianu.

Salbi je navodno bio glavni mozak iza porobljavanja članova jazidske etničke manjine u Iraku u vrijeme kad je taj dio zemlje kontrolirala Islamska država.

On je po pisanju Guardiana imenovan na tu funkciju samo nekoliko sati nakon što su američki vojnici ubili dugogodišnjeg vođu Islamske države Abu Bakr al-Baghdadija u listopadu ove godine.

Zapadne obavještajne službe opisuju Salbija kao jednog od najutjecajnijih ideologa u redovima sada već desetkovane Islamske države. Porijeklom iz iračkog grada Tal Afara, gdje je rođen u obitelji etničkih Turkmena, Salbi je jedan od rijetkih ljudi u samom vrhu hijerarhije te ekstremističke skupine koji nisu Arapi.

Salbi, koji je obrazovan kao stručnjak za islamsko pravo i ima diplomu iz šerijatskog prava sa sveučilišta u Mosulu, brzo je napredovao do samog vrha te organizacije, te je u javnim proglasima tumačio vjerske propise tako da je poticao vojsku Islamske države na genocid Jezida na samom vrhuncu njihove moći 2014. godine.

Deset godina ranije, bio je u američkom pritvoru u južnom Iraku, gdje je upoznao Baghdadija. Prije Baghdadijeve smrti u sjeveroističnoj Siriji u listopadu prošle godine, američka vlada je ponudila 5 milijuna dolara za glavu Salbija i drugu dvojicu visoko rangiranih lidera Islamske države.

U posljednjih nekoliko mjeseci vjeruje se da Salbi pokušava organizirati i povezati novo vodstvo Islamske države, čiji članovi gotovo svi – osim Salbija – predstavljaju novu, mladju, generaciju ekstremista koja nije sudjelovala u počecima te skupine 2004. ili u borbama u iračkom građanskom ratu koji je tada uslijedio.




Iako je Isis u međuvremenu razbijen i teško da može opet preuzeti kontrolu nad ogromnim teritorijem kao u vrijeme kad se Baghdadi proglasio kalifom sredinom 2014., skupina ipak pokazuje neke znakove da se pokušava oporaviti nakon što je ostala bez zadnjih uporišta u istočnoj Siriji u ožujku prošle godine.

Kurdske snage u sjevernom Iraku još od prošlog ljeta tvrde da se broj oružanih napada sljedbenika islamske države u središnjem i sjevernim dijelovima zemlje povećali. Isis je krajem prošle godine ustvrdio da su između 20. i 26. prosinca izvršili 106 napada kao odmazdu za ubojstvo Baghdadija i šefa Isisove propagande, Abu Hassana al-Muhajira, koji je ubijen isti dan.

Ne zna se gdje se Salbi trenutno nalazi, no obavještajni izvori koje citira Guardian sumnjaju da se skriva u nekom od manjih gradova zapadno od Mosula u Iraku. Mosul se smatra svojevrsnim utočištem za preživjele članove Isisa, gdje se mnogi od njih pokušavaju uklopiti u život domaće zajednice koja se pak oporavlja nakon pet godina brutalnog rata i rasula.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.