Epa

NOVI PRAVOSLAVNI RASKOL! Stotine svećenika želi Kirila pred crkvenim sudom, Ukrajinska pravoslavna crkva proglasila neovisnost

Autor: L.B.

Dok Rusija ratuje u Ukrajini, Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu neovisnost.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije proglasila je “potpunu autonomiju i neovisnost” o Moskvi u petak, pritom obrazloživši da se ne slaže sa stajalištem moskovskoga patrijarha Kirila prema sukobu.

Ukrajinska crkva rekla je da osuđuje rat te pozvala Ukrajinu i Rusiju da nastave pregovarački proces i zaustave krvoproliće.

Patrijarh Kiril podržava Putina

No, poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, čvrsto podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina u njegovoj invaziji na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače.

Razumljivo, dok sukob bijesni i dok se Ukrajina razara, povećao se pritisak unutar Crkve da se odvoji od Moskve, a stotine svećenika pozivaju i da se patrijarha pozove pred crkveni sud.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije po broju svećenika najveća je od triju glavnih crkvi u Ukrajini. No, unatoč prijašnjoj povezanosti s Moskvom, crkveni poglavar Onufrij jasno je osudio rat.

Moskovska Crkva tradicionalno Ukrajinu drži unutar svoje sfere utjecaja.




Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.