fbpx
Foto: Guliver Images

NOVI EUROPSKI ŠAMAR ORBANU: Stigla ozbiljna opomena, a Ursula već sprema nove packe

Autor: M.P.

Mađarska se više ne može smatrati demokracijom, a europske vrijednosti u zemlji su pod sustavnom prijetnjom, objavio je Europski parlament u izvješću usvojenom u četvrtak.

U ovom trenutku, zaključak je izvješća, Mađarska je postala “izborna autokracija“.

Zahtjev – koji je usvojen s 433 glasa za, 123 protiv i 28 suzdržanih – predstavlja još jednu simboličnu opomenu institucija EU-a prema Mađarskoj, koja se godinama suočavala s kritikama zbog zabrinutosti za vladavinu prava. Ali potez parlamenta vjerojatno neće dovesti do bilo kakve posebne kazne.


U svom su izvješću članovi parlamenta naveli niz problema – od funkcioniranja izbornog sustava u zemlji do neovisnosti pravosuđa. Također izražavaju bojazan o akademskim i vjerskim slobodama, kao i pravima ranjive populacije.

“Duboko žalimo što je nedostatak odlučne akcije od strane Europske unije pridonio slomu demokracije, vladavine prava i temeljnih prava u Mađarskoj, čineći zemlju hibridnim režimom izborne autokracije”, rekla je zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu Gwendoline Delbos -Corfield, vodeći europarlamentarac u dosjeu.

Europska komisija bi mogla preporučiti smanjenje fondova za Mađarsku

Parlament nije jedina institucija EU u sukobu s Budimpeštom.

Europska komisija je bila uključena u dugu bitku sa zemljom oko vladavine prava, vršeći pritisak na Mađarsku zbog navodne zlouporabe javnih sredstava za bogaćenje osoba bliskih vladajućoj stranci Fidesz. Očekuje se da će Komisija u nedjelju preporučiti značajno smanjenje fondova EU-a za Mađarsku – a također će zemlji dati nekoliko mjeseci da pronađe kompromis.

Parlament je također dugo bio kritičan prema stanju mađarske demokracije.

Još 2013. donijelo je takozvano Tavaresovo izvješće — nazvano po portugalskom europarlamentarcu Ruiju Tavaresu — koje je upozorilo na rizike za neovisnost pravosuđa, medijski pluralizam, izborni sustav, vjerske slobode i prava manjina u zemlji.
U 2018., zastupnici Europskog parlamenta poduzeli su povijesni korak pokretanja takozvanog postupka EU-a prema članku 7. protiv Mađarske — procesa koji se koristi kada se smatra da je država članica u opasnosti od kršenja temeljnih vrijednosti Unije. Taj je proces u međuvremenu zastao u Vijeću EU-a koje okuplja dužnosnike zemalja članica.

Izvješće od četvrtka potiče Vijeće da poduzme mjere protiv Mađarske. Tekst uključuje nacrt mogućeg prijedloga Vijeća u kojem se navodi da “postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vrijednosti od strane Mađarske na kojima se temelji Unija”.
Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.