Photo by Mario Tama/Getty Images

NOVA TUŽBA PROTIV MAĐARSKE: George Soros protiv Viktora Orbana

Autor: Hina

Zaklada Otvoreno društvo (OSF) američkog milijardera Georgea Sorosa priopćila je u ponedjeljak da je na Europskom sudu za ljudska prava podigla tužbu protiv Mađarske zbog sprječavanja njezina humanitarnog rada u toj zemlji.

Odluka dolazi pošto je Mađarska u lipnju donijela paket zakona pod nazivom “Zaustavimo Sorosa” koji predviđa 25-postotno oporezivanje nevladinih organizacija koje pomažu migrantima i kaznu od godinu dana zatvora za pomaganje pri njihovu ilegalnom ulasku u zemlju.

Konzervativni premijer Viktor Orban koji se žestoko protivi bilo kakvoj imigraciji, rekao je da su ti zakoni dodatna mjera za suzbijanje dolaska tražitelja azila u zemlju.

No “jedina stvar koju će ti zakoni zaustaviti jest demokracija”, ocijenio je OSF u priopćenju.

Organizacija ocjenjuje da se zakoni kose s europskim konvencijama o slobodi govora i udruživanja te izlažu “čitav niz legitimnih djelatnosti riziku kaznenog progona”.

OSF koji financira brojne nevladine organizacije i Mađarskoj i u svijetu, izvijestio je u kolovozu da će regionalno sjedište iz Budimpešte premjestiti u Berlin, osudivši “represivne” mjere koje je uveo Orban.

Mađarski čelnik koji je u travnju lako osvojio i treći uzastopni mandat pošto je zaredao s napadima na Sorosa i vodio kampanju na temi suzbijanja imigracije, ističe da je njegova politika dobila legitimnost na izborima.




Europski parlament je na glasovanju bez presedana koji je imao veliku simboličku važnost, 12. rujna aktivirao 7. članak koji može potaknuti sankcije protiv Mađarske, napose za napad na vrijednosti EU-a na području javnih sloboda i migrantskih prava.

Sam George Soros (88), filantrop koji se obogatio burzovnom spekulacijom, mađarskog je podrijetla.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.