Nova opasnost: Pravi sektor prijeti i traži ostavke u ukrajinskoj Vladi

Autor: Zoran Meter

Nedugo nakon istih zahtijeva oglasio se i sam ministar Avakov koji je promijenio svoju jutrošnju izjavu prema kojoj je Saško Bili bio ustrijeljen, a nova ministrova verzija glasi da je Saško izvršio samoubojstvo ne želeći se predati vlastima.

Kao što smo danas već pisali, noćašnje ubojstvo zamjenika vođe Pravoga sektora Saše Bilog, može postati veliki politički problem krhke koalicijske vlasti današnje Ukrajine. Ali ne samo politički već i sigurnosni, ukoliko percipiramo činjenicu o stvarnoj snazi i brojnosti članova Pravog sektora i njihovih naoružanih, i u inozemnim kampovima obučenih oružanih postrojbi.

Nije trebalo dugo čekati na reakciju Dmitrija Jaroša, vođe Pravog sektora, na ubojstvo njegovoga zamjenika. Isti je na popodnevnoj konferenciji za medije izjavio kako Pravi sektor zahtijeva hitnu smjenu ministra unutarnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova te pokretanje istrage protiv pripadnika specijalne jedinice MUP-a Ukrajine ”Sokol”. Jaroš je izjavio kako oni sami imaju snage u Ukrajini formirati vlast i bez provođenja izbora.

Nedugo nakon istih zahtijeva oglasio se i sam ministar Avakov koji je promijenio svoju jutrošnju izjavu prema kojoj je Saško Bili bio ustrijeljen, a nova ministrova verzija glasi da je Saško izvršio samoubojstvo ne želeći se predati vlastima.

Razvidno je kako je politička scena u Ukrajini u potpunosti konfuzna, a tenzije rastu kako se približavaju predizborni rokovi. Činjenica, o čemu je danas već govorio i sam aktualni ministar unutarnjih poslova, da je Ukrajina prepuna naoružanih civilnih i poluvojnih formacija koje ponegdije provode i pravi teror i reket nad domicilnim stanovništvom, i da središnja vlast uopće ne kontrolira stanje u zemlji. Poseban je problem i neorganizacija vojske i nizak moral njenih pripadnika zbog ćega je danas i smijenjen ministar obrane. Stvarnu i motiviranu oružanu silu posjeduje jedino Dmitrij Jaroš. Ključno će biti pitanje hoće li se Dmitrij Jaroš prikloniti komu od predsjedničkih kandidata koji imaju kapital ali ne i stabilne poluge vlasti (Andrej Parašenko, sponzor Majdana i Julija Timošenko, iskusna političarka s vezama među oligarsima i u inozemstvu), ili će se on sam kandidirati, a kako je to jučer najavio njegov Pravij sektor koji se želi transformirati u političku partiju ali se ne želi odreći svoje vojne komponente tj. podčiniti istu službenim tijelima sigurnosti.

Nastavljamo pratiti aktualna zbivanja u i oko Ukrajine.

Autor:Zoran Meter
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.