Norveški general Mood: U Huli ubijeno 116 ljudi, 300 ranjeno

Autor: hina

'Moramo utvrditi jesu li sirijske vlasti odgovorne za taj pokolj', rekao je novinarima zamjenik stalnog ruskog predstavnika u UN-u Igor Pankin. Kazao je da je većina žrtava u Huli ubijena hladnim oružjem iz neposredne blizine, što se kosi s ranijim informacijama da su poginule u topničkoj paljbi.

Norveški general Robert Mood, voditelj UN-ova promatračkog izaslanstva u Siriji, rekao je u nedjelju u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a videovezom da je u Huli poginulo 116 ljudi, a tristo je ranjeno, prenose diplomati.

– Žrtve su pogođene krhotinama granata ili su ubijene iz neposredne blizine – rekao je general Mood, kako prenose diplomati.

Odgovornost sirijske vlade u pokolju u Huli, u središtu Sirije, još treba utvrditi, izjavio je u nedjelju ruski diplomat na početku konzultacija iza zatvorenih vrata u Vijeću sigurnosti u vezi sa Sirijom.

– Moramo utvrditi jesu li sirijske vlasti odgovorne za taj pokolj – rekao je novinarima zamjenik stalnog ruskog predstavnika u UN-u Igor Pankin. Kazao je da je većina žrtava u Huli ubijena hladnim oružjem iz neposredne blizine, što se kosi s ranijim informacijama da su poginule u topničkoj paljbi.

Usto je kazao da broj popisanih žrtava ne odgovara razaranjima utvrđenim na licu mjesta.

Sirijska vlada odbacuje odgovornost za taj pokolj.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu, kako je objavio predsjedatelj Vijeća sigurnosti.




– Vijeće sigurnosti osudilo je najoštrijim riječima ubojstva, koja su potvrdili promatrači UN-a, desetaka muškaraca, žena i djece, te ranjavanje stotina ljudi u selu Huli, nedaleko od Homsa, u napadima vladinih snaga koji su uključili topničko i tenkovsko granatiranje stambenih četvrti – navodi se u neobvezujućoj izjavi Vijeća sigurnosti.

– Vijeće također osuđuje ubojstva iz vatrenog oružja iz neposredne blizine i nakon teškog zlostavljanja – dodaje se u izjavi koju je nakon trosatnog izvanrednog sastanka pročitao obnašatelj dužnosti predsjedatelja Vijeća, azerbajdžanski predstavnik Tofig Musajev.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.