fbpx

NOBILO SE OPET OSRAMOTIO: Sudac mu održao lekciju i odbio lažnog povjesničara Goldsteina!

Autor: Damir Kramarić

Na njemačkom sudu vrijede drugačija pravila nego na hrvatskim sudovima. Svjedok tamo mora biti očevidac ili eskpert. Nobilo to ne shvaća jer je uronjen duboko u totalitarni partijski sustav, zbog čega u Muenchenu doživljava brojne neuspjehe, ističe dr. Jurčević

Nastavak suđenja Perkoviću i Mustaču pred Visokim zemaljskim sudom u Münchenu obilježila je odluka sudskog vijeća da odbije saslušanje kvazi povjesničara Slavka Goldsteina, kao svjedoka obrane.

Ante Nobilo, odnosno braniteljski tim Josipa Perkovića, predložio je sudu da Goldstein stariji govori o radu hrvatske saborske Komisije za žrtve rata i poraća, koju su početkom devedesetih ustanovili i vodili Vice Vukojević i Bože Vukušić, svjedoci protiv Perkovića na sudu u Muenchenu.

Perkovićeva obrana tvrdila je da se rad Komisije najvećim dijelom temeljio na političkim predrasudama i iskrivljavanju činjenica, da Komisija nije pristupila svom zadatku objektivno i da su prikupljeni podaci interpretirani na način da se huška protiv određenih ljudi.


No, sudac Dauster ponovno je, po tko zna koji put, odbio Nobila te ga svojim obrazloženjem još jednom posramio. Rekao je da prijedlog obrane predstavlja pokušaj negativnog vrednovanja rada Komisije, a ne iznošenje saznanja svjedoka u vezi s predmetom suđenja što bi morala biti svrha svjedočenja.

Dodao je da zaključci Komisije nemaju za sud nikakvog značaja jer sud mora doći do vlastitog zaključka o postojanju ili nepostojanju odgovornosti okrivljenika za ubojstvo Stjepana Đurekovića. Sudsko vijeće je istaknulo da im hrvatski političar (a ne povjesničar) Slavko Goldstein ne bi bio od pomoći jer je smisao svakog političkog rada upravo pristrano zauzimanje za određene stavove.

Dausterova odluka nije nimalo iznenadila Božu Vukušića, svjedoka optužbe, kao ni povjesničara dr. Josipa Jurčevića, inače autora knjige: Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti.

”Sudski postupak u Njemačkoj je bitno drugačiji nego u Hrvatskoj, posebice u odnosu na predmet udbaškog ubojstva. Nijemce zanimaju činjenice, a ne političke kvalifikacije. Budući da se Slavko Goldstein nikada nije bavio radom Komisije za žrtvre rata i poraća, niti udbaškim ubojstvima, odbijeno je njegovo svjedočenje”, komentirao je za Dnevno.hr odluku Suda Bože Vukušić, svjedok optužbe.

Dodao je potom da se saborska Komisija za žrtve rata i poraća bavila svim žrtvama, bez obzira s čije strane dolazile te da nisu radili razliku između Bleiburga i Jasenovca.

”Bili smo strogo protiv procjena. Istraživanja smo temeljili na činjenicama i dokazima. Procjene su podložne manipulaciji, zbog čega smo ih izbjegavali u svom radu, ističe bivši član Komisije te svjedok na suđenju bivšim udbašima.
Dr. Josip Jurčević, povjesničar koji godinama istražuje pozadinu udbaških ubojstava, upozorio je, pak, na činjenicu da hrvatski mediji vrlo rijetko prenose brojne Nobilove odvjetničke promašaje i blamaže.

”Razumljivo je da je prijedlog obrane odbijen, jer Slavko Goldstein uopće nije povjesničar. Druga je stvar što ga u Hrvatskoj mnogi lažno predstavljaju kao nekakvog stručnjaka. Goldstein stariji nema veze sa strukom, zbog čega on nema što reći na sudu. Njegovo je mišljenje posve amatersko i sudu nevažno. Na njemačkom sudu, naime, vrijede drugačija pravila nego na hrvatskim sudovima. Svjedok tamo mora biti očevidac ili eskpert. No, Nobilo to očito ne shvaća jer je uronjen duboko u totalitarni partijski sustav. On misli da će i u Njemačkoj moći činiti ono što ovdje može raditi. On, Perković i Mustač čitav su život živjeli u partijskom sustavu gdje pravila nisu važna i gdje se zakona ‘ne treba držati kao pijan plota’, kako je svojedobno suce i odvjetnike poučio drug Tito. U tom sustavu postojali su čak zakonski propisi koji su govorili da kazneno djelo nije kazneno djelo ako je počinjeno u ime NOB-a”, pojašnjava dr. Jurčević.

Dodaje potom da su, zbog takvog nakaradnog shvaćanja prava, Anto Nobilo, Perković i Mustač na sudu u Muenchenu doživjeli cijeli niz neuspjeha, pa i kompromitacija, no hrvatska javnost za njih ne zna jer mediji vrlo malo o tome izvještavaju.
”Oni su nedorasli sudu istinske pravne države, jer stalno igraju na karte nepravne države. Sudac Dauster Nobila vrlo često zbog toga upozorava i stručno ga odbija. Mislim da su Perković i Mustač pogriješili te da su za glavnog odvjetnika trebali uzeti istinskog stručnjaka, a ne Nobila. Vjerujem da će suđenje biti još nekoliko puta produženo jer se otvara cijeli niz činjenica važnih za slučaj Đureković. Sud zanimaju motivi i kontekst ubojstva, zbog čega su sve okolnosti tog ubojstva vrlo bitne. Jer nije to samo slučaj iz 1983. godine, već se preko tog slučaja dolazi i do hrvatske sadašnjosti. Puno je prikrivenih poveznica između tog udbaškog ubojstva i aktualnih zbivanja u Hrvatskoj”, zaključuje autor knjige: Slučaj Perković – spašavanje zločinačke budućnosti.

Valja napomenuti da su pojedini hrvatski portali i ranije zabilježili da sudac Dauster nerijetko ismijava Nobila zbog njegovih čestih neprofesionalnih istupa na sudu u Muenchenu.

”Sudac Dauster smije se Nobilu jer mu je posve jasno da on, u nedostatku argumenata i dokaza, uporno pokušava omalovažiti jednog od ključnih svjedoka – Božu Vukušića. A budući da je obrana i tijekom prva tri dana Vukušićeva svjedočenja vrijeme trošila isključivo na pokušaje njegove kompromitacije, suca Daustera, ali i druge suce, ista taktika iscprljuje i iritira. Sudac Dauster bio je u sudskom vijeću na suđenju Pratesu, svakodnevno dobiva informacije iz hrvatskog tiska pa prepoznaje taj mentalitet kojega zastupa Nobilo. Za razliku od hrvatskih sudaca, Dauster je suveren i ne dozvoljava ono što Nobilu dopuštaju na hrvatskim sudovima: da omalovažava svjedoke, pritišće suce te da kroz medije i političke pritiske konstantno utječe na sud. To u Njemačkoj ne prolazi. Zato Nobilo u Muenchenu ispada smiješan, zato ga sudac stalno upozorava i zato mu se u sudnici smiju. Očito je da se Perkoviću obrana raspada, sve je jasnije da su u katastrofalnoj situaciji, jer je svjedok – kojega žele diskreditirati – donio važne i autentične dokumente koji ruše njihovu obranu”, istaknuo je u ranijoj izjavi nagrađivani hrvatski novinar, Željko Peratović, stručnjak za udbaška ubojstva, koji je – po svemu sudeći – zbog svojih javnih istupa o Perkoviću i drugim udbašima nedavno pretučen usred bijela dana na pragu svoje kuće u blizini Karlovca.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.