Goran Stanzl/PIXSELL

Nobilo iz Sarajeva: ‘Postoji pravna osnova da bivši logoraši zatraže odštetu od Hrvatske!’

Autor: dnevno.hr

"Zastare u ovom slučaju nema", smatra naš poznati odvjetnik

“Da, postoji pravna osnova za tužbu protiv Hrvatske za obeštećenje bivših logoraša zatvaranih devedesetih godina prošlog stoljeća na područjima Bosne i Hercegovine u vrijeme djelovanja tvorevine Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Zastare u ovom slučaju nema”, smatra odvjetnik Anto Nobilo koji je to izgovorio u Sarajevu na sastanku s predstavnicima Saveza logoraša u BiH, na kojem su razmatrane eventualne aktivnosti u vezi s reparacijom Republike Hrvatske prema žrtvama na osnovi pravomoćne presude izrečene na Haškom tribunalu u predmetu “Jadranko Prlić i drugi”.

Nobilo je bivšim logorašima rekao da bi se njihova tupotlžba protiv Hrvatske mogla zasnivati na odgovornosti bivših visokih dužnosnika: predsjednika Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i vojnog zapovjednika Janka Bobetka. Činjenica da su njih trojica u međuvremenu umrli te da nisu osuđeni, ne mijenja mnogo u pogledu eventualnog procesa jer je Haški tribunal, u predmetu  Prliću i drugima, već utvrdio da su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Nobilo je bivšim logorašima iz BiH rekao da u slučaju da se odluče na tužbu, u javnosti mogu očekivati žestoke političke reakcije iz službenog Zagreba, ali i da je, proceduralno gledano, neophodno da se prvo obrate sudu u toj zemlji kako bi nakon iscrpljivanja svih faza postupka, mogli aplicirati nadležnom europskom sudu.

Još nije poznato hoće li do podizanja ovakve tužbe uopće doći. “Iako se u slučaju podizanja tužbe može očekivati da se politika digne na stražnje noge, zadnju riječ treba imati pravosuđe jer je riječ o temeljnim ljudskim pravima, rekao je Nobilo okupljenim novinarima u petak.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.