Flickr

Njemački politički veteran iznenadio: ‘Angela Merkel mora shvatiti da svemu jednom dođe kraj!’

Autor: Hina

Njemački politički veteran Wolfgang Schaeuble kazao je, komentirajući u intervjuu od petka jedno od trenutno najaktualnijih političkih pitanja, ono o odlasku s vlasti kancelarke Angele Merkel, kako je “dio ljudske prirode da jednom svemu dođe kraj” te da “u jednom trenutku dođe do zasićenja”.

Schaeuble, koji je od 1972. zastupnik u njemačkom parlamentu, a trenutno je upravo on na čelu Bundestaga, kazao je u intervjuu za talijansku La Reppublicu kako je malo vjerojatno da će Merkel odstupiti prije kraja svog mandata 2021., no da je kancelarka poznata po tome što drži sve svoje “opcije otvorene”.

“Prije ili kasnije problem nasljeđivanja će se nametnuti”, kazao je Schaeuble, najpoznatiji javnosti po svojoj ulozi oštrog njemačkog ministra financija u vrijeme grčke gospodarske i financijske krize. “Merkeličin stil, što i ona sama kaže, jest donijeti odluku što je kasnije moguće. Ona drži brojne opcije otvorenima”, ustvrdio je predsjednik njemačkog parlamenta.

Pritom se osvrnuo na njeno iskustvo iz djetinjstva, koje sama Merkel često spominje, kada je na bazenu čekala do zadnjeg trenutka da skoči u vodu. “No skočila je – kada se osjećala spremnom. Ona neće donijeti odluku prije nego li to bude trebalo”, kaže Schaeuble.

Merkel, čiji se politički kapital iscrpio nakon što je njena stranka izgubila potporu na izborima u rujnu 2017., obavlja dužnost kancelarke u svom četvrtom mandatu i na čelu je nelagodne vladajuće koalicije između njezine konzervativne CDU (Kršćansko-demokratske unije), svog bavarskog partnera CSU (Kršćansko-socijalne unije) i Socijaldemokratske stranke (SDP), lijevog centra.

Na udaru kritika, a potom i zahtjeva da odstupi s vlasti, našla se zbog odluke da 2015. otvori njemačke granice stotinama tisuća migranata.

“Bilo je puno dobrih razloga za takvu odluku o otvaranju granica i malo alternativa”, ustvrdio je predsjednik njemačkog parlamenta. “Problem je u tome što nismo uspjeli spriječiti krivu poruku koja se proširila svijetom o tome da je Njemačka otvorena svima”, kaže Schaeuble.




Schaeuble, koji je 1990. doživio atentat nakon kojega je ostao paraliziran od struka naniže, osvrnuo se i na izazov s kojim se suočava Merkel, a koji pred nju postavlja ekstremno desna Alternativa za Njemačku (AfD).

“I dalje smo stabilna zemlja po međunarodnim standardima”, kazao je. “No istina je da su i u SAD-u i u Europi vladavina prava i demokracija pod pritiskom, a jednako tako i tradicionalne stranke”, istaknuo je predsjednik Bundestaga.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.