SPD Schleswig-Holstein / Flickr

Njemački ministar Sigmar Gabriel (SPD) usporedio prosvjednike u Hamburgu s nacistima

Autor:

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel napisao je kolumnu za Bild am Sontag, nedjeljno izdanje najčitanijih njemačkih novina, u kojoj ljevičarske prosvjednike u Hamburgu uspoređuje s neonacistima.

“Neshtavljivo nasilje takozvanih “autonomista”, palikuća i siledžija u Hamburgu ne smije proći bez posljedica”, kaže Sigmar Gabriel. “Svi navodni politički motivi za ovu orgiju brutalnosti su lažni i služe samo da bi se prikrilo što je bio stvarni cilj počinitelja skupljenih iz svih dijelova Europe: a to je nasilje samo po sebi.”

On kaže kako je image Njemačke ozbilno uzdrman ovim događajima, i kako “demokratska država sada mora dokazati svoju obrambenu sposobnost”. Odnosno, da se je u stanju braniti od čopora barbara koji palež i pljačku pravdaju borbom za pravedniji svijet.

Neredi koji su pratili summit G-20, dvadeset najrazvijenijih zemalja svijeta, nanijeli su ozbiljnu štetu reputaciji Njemačke u svijetu, smatra Garbriel, inače socijaldemokrat, član SPD-a. “Image Njemačke u međunarodnoj javnosti je ozbiljno uzdrman događajima u Hamburgu”, piše Gabriel u “Bild am Sonntag-u” . To je bila “orgija brutalnosti”, kaže, i dodaje kako ta provala nasilja ne smije proći bez ozbiljnih posljedica. On kaže kako se oni “uopće ne razlikuju od neo-nacista i njihovih napada”, te kako navodni ljevičarski motivi nemaju ništa s tim. Gabriel je pozvao na kooperaciju svih zemalja Europe u potrazi za počiniteljima. Rekao je kako u tu svrhu treba “upotrijebiti sva moguća zakonom dozvoljena sredstva”.

On nije jedini: politilčari iz demokršćanskog CDU-a i liberali iz FDP-a također sad traže temeljite promjene u tretiranju ljevičarskog ekstremizma, kojeg su do sad sve vlasti tolerirale, dok su čak i posve umjereni i miroljubivi političari koji su upozoravali na opasnosti od nekontrolirane imigracije poput Fauke Petry proglašavani duhovnim nasljednicima Adolfa Hitlera i tretirani kao opasnost za javni red i mir, iako na skupovima AfD-a ne samo da nikad nije bilo nasilja (ako ga ne bi izazvali lijevi ekstremisti koji su te skupove pokušavali spriječiti) nego nikad nije ostao papirić na cesti za njima, kamoli spaljeni automobili i razbijeni i popljačkani dućani.

Glavni tajnik CDU-a Peter Tauber rekao je za “Bild am Sonntag” da je potrebno puno oštrije djelovati protiv institucija koje su ekstremno ljevičarske. “Nitko nikad nije smatrao da treba jednostavno tolerirati centre desničaskog ekstremizma”, rekao je Tauber. “Spram središta ljevičarskog ekstremizma poput Rigaer Strasse u Berlinu i Rote Flore u Hamburg su vlasti često nastupale izrazito rezervirano”, kaže on.

Christian Lindner, lider CDU-a, kršćansko demokratske unije, zahtijeva pak da se službe za zaštitu ustavnog poretka puno ozbiljnije pozabave ljevičarskom scenom. Član predsjedništva CDU-a Jens Spahn rekao je pak za “Bild am Sonntag” da je ljevičarski ekstremizam “u Njemačkoj godinama trivijaliziran i zapostavljen”.  Žestoko je napao i SPD i zelene, za koje kaže da podržavaju i financiraju teroriste iz antife: “Ljevica i dio SPD-a i zelenih su kompletno slijepi kad se radi o ljevičarskom ekstermizmu. Mi prečesto financiramo ljevičarske udruge javnim novcem. To mora prestati”, rekao je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.