Nizozemska vojska nije obranila Srebrenicu zbog homoseksualaca

Autor: Hina/AFP

John Sheeha, bivši zapovjednik NATO-a, tvrdi kako je nazočnost homoseksualaca u srebreničkom kontingentu bila razlog zbog kojeg Nizozemci nisu uspjeli spasiti tu muslimansku enklavu od srpske vojske.

Bivši američki general iz marinskog korpusa i bivši zapovjednik NATO-a John Sheehan u četvrtak je pred senatskim povjerenstvom ustvrdio da se nesposobnost nizozemskih vojnika, koji su kao UN-ovi plavi šljemovi bili zaduženi za zaštitu Srebrenice, može pripisati činjenici da je u njihovim redovima bilo homoseksualaca.

Shehaan je svoju ocjenu iznio tijekom senatskog saslušanja o zakonu nazvanom ‘Ne pitaj, ne reci’ koji vojnicima homoseksualcima brani izjašnjavanje o svojoj seksualnoj orijentaciji, što predsjednik Barack Obama želi ukinuti.

Prema njegovim riječima, tadašnji zapovjednik nizozemske kopnene vojske mu je priznao da je nazočnost homoseksualaca u srebreničkom kontingentu bila ‘dio problema’ zbog kojeg nisu uspjeli obraniti tu muslimansku enklavu od srpske vojske.

Objasnio je da su zemlje poput Belgije i Nizozemske nakon pada SSSR-a zaključile da im više nije potrebna ‘borbena spremnost’ te je liberalizacija njihovih oružanih snaga rezultirala otvaranjem vrata deklariranim homoseksualcima.

– Kao posljedica toga, njihove su oružane snage slabo pripremljene za rat -, zaključio je Shehaan.

Autor:Hina/AFP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.