Nizomski premijer: Homoseksualci u vojsci nisu krivi za Srebrenicu

Autor: dnevno.hr

Jan Peter Balkenende oštro je u petak kritizirao izjavu umirovljenog američkog generala da su za pokolj u Srebrenici djelomice krivi i homoseksualci u nizozemskom kontingentu UN-ovih snaga, koji je 1995. bio zadužen za tu enklavu.

Pred Odborom za oružane snage Senata umirovljeni general John Sheehan izjasnio se protiv prijedloga da se u američkim oružanim snagama dopusti služenje vojnika koji priznaju homoseksualnu orijentaciju. To je obrazložio tvrdnjom da nizozemski vojnici nisu spriječili genocid u Srebrenici jer su bili oslabljeni dijelom i zato što je među njima bilo deklariranih homoseksualaca.

-Te su opaske uvredljive, skandalozne, pogrešne i ispod časti; rekao je premijer Balkenende na konferenciji za novinare.


Prije premijera Balkenenda nizozemsko ministarstvo obrane je Sheehanove tvrdnje nazvalo apsolutnom besmislicom, a sličnu je ocjenu iznio i nizozemski šef diplomacije Maxime Verhagen.

Nizozemski vojnici u sastavu UN-ovih snaga u Bosni i Hercegovini bili su lako naoružani i malobrojniji u odnosu na bosanske Srbe koji su u srpnju 1995. ušli u enklavu i pokoljem sedam tisuća Bošnjaka počinili najteže masovno ubojstvo u poslijeratnoj Europi.

Na izričito pitanje predsjednika senatskog odbora jesu li i nizozemski dužnosnici ocijenili da dio krivnje za pokolj leži u otvorenoj homoseksualnosti vojnika, Sheehan je odgovorio -Da. Potvrdili su. Oni su to uključili kao dio problema.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.