fbpx

NIŠTA JOŠ NIJE GOTOVO! SASTALE SE SVJETSKE VELESILE PA OVO PORUČILE TALIBANIMA: ‘Nastavit ćemo se odlučno boriti’

Autor: L.B.

Na virtualnom summitu G7 koji se održao u utorak, priopćeno je kako će talibanska vlada morati odgovarati za svoja djela kako bi sprječavala terorizam, kao i skrbiti se za ljudska prava, napose žena, a Italija poziva da se u zajednički pristup prema Afganistanu uključe i članice G20.

Čelnici Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva pozvali su na mir i suzdržanost te naglasili da Afganistan ne smije nikada više postati utočište terorizma i ishodište za terorističke napade na druge zemlje.

“Nastavit ćemo se odlučno i solidarno boriti protiv terorizma gdje god ga ima”, stoji u zajedničkom priopćenju G7 po završetku sastanka na kojem su sudjelovali i glavni tajnici NATO-a te Ujedinjenih naroda.

Pozivaju talibane da sastave vladu u kojoj će biti žene i predstavnici manjina

“Trenutačni je prioritet evakuacija naših sugrađana i Afganistanaca koji su za njih radili”, navode u izjavi i pozivaju svaku buduću afganistansku vladu da poštuje obveze i međunarodne obveze zaštite od terorizma te zaštitu ljudskih prava svih Afganistanaca, a napose žena, djece i manjina. G7 još poziva talibane da sastave inkluzivnu i reprezentativnu vladu u kojoj će biti znatan broj žena i predstavnika manjina.

Italija, koja trenutačno predsjeda skupinom G20, zauzela se na sastanku G7, koji okuplja najbogatije zemlje svijeta, da se u zajedničku politiku prema Afganistanu uključe i članice G20, skupine najjačih gospodarstava svijeta.

“G20 može pomoći G7 u uključenju drugih zemalja koje su važne jer imaju mogućnost kontrole nad onim što se događa u Afganistanu, a to su Rusija, Kina, Saudijska Arabija, Turska i Indija”, rekao je talijanski premijer Mario Draghi.

‘Rok do 31. kolovoza neće biti dostatan za evakuaciju’

Kao predsjedateljica G20, Italija želi u rujnu biti domaćin posebnog summita o Afganistanu, no za to još treba potporu SAD-a. Draghi je rekao da je presudno za međunarodne organizacije da zadrže pristup Afganistanu i nakon 31. kolovoza, kada istječe dogovoreni rok za povlačenje američkih vojnika. U pogledu imigracije rekao je da još nema koordiniranog ili zajedničkog pristupa na europskoj ili međunarodnoj razini.

“Moramo učiniti goleme napore u tom smjeru”, rekao je Draghi i naglasio da je takav pristup presudan u borbi protiv terorizma.
“Rok do 31. kolovoza neće biti dostatan za evakuaciju svih onih koje želimo izvući iz Afganistana”, rekao je njemački šef diplomacije Heiko Maas. U tom kontekstu Italija je preuzela inicijativu koordinacije u okviru G20, kazao je šef talijanske diplomacije Luigi Di Maio.

“Afganistan će biti na dnevnom redu razgovora u petak kada se sastanem s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom“, završio je Di Maio.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.