pixabay

Nissan pod istragom: Lažirali podatke o iznosu bonusa direktorima?

Autor: Hina

Japanski proizvođač automobila Nissan Motor izvijestio je u ponedjeljak da je pod istragom američkih regulatora zbog isplate bonusa direktorima, što je bio razlog i za pokretanje optužnice u Japanu protiv smijenjenog čelnika Carlosa Ghosna.

Agencija za financijske vijesti Bloomberg već je izvijestila o istrazi američkih regulatora kojima je pozornost privukla upitna istinitost objavljenih podataka o bonusima.

U novom su izvješću, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da je američka Komisija za tržišta vrijednosnica i dionica (SEC) pokrenula istragu kako bi utvrdila je li Nissan uspostavio odgovarajuće mehanizme kontrole isplata bonusa poslovnim čelnicima.

Glasnogovonik japanske kompanije potvrdio je da su američki regulatori zatražili informacije o isplati bonusa, ne navodeći pojedinosti zahtjeva. U SEC-u nisu odmah bili dostupni za komentar.

Informacija o istragi u SAD-u nadovezuje se na uhićenje čelnika Nissana Carlosa Ghosna u Japanu u studenom prošle godine slijedom optužbi da je zatajio više od 80 milijuna dolara bonusa u razdoblju od 2010.-2018. Ghosn je nakon izbijanja skandala smijenjen s dužnosti predsjednika uprave Nissana a na sudskom je ročištu opovrgnuo optužbe.

Američki poslovni list Wall Street Journal odvojeno je izvijestio da su američki regulatori zatražili informacije o bonusima i od Ghosna. Njegov predstavnik nije odmah bio dostupan za komentar te informacije.

I druge su se japanske kompanije našle pod lupom američkih regulatora. Tako je Toyota Motor Corp bila predmet istrage zbog potencijalno neadekvatnog mehanizma rješavanja problema sa sigurnošću vozila, podsjeća agencija AFP.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.