fbpx
screenshoot

NIJEMCI SNIMILI FILM O FAŠIZACIJI EUROPE! Kao ‘ekstremnu desnicu u Hrvata’ ističu predsjednicu i Hasanbegovića! (VIDEO)

Autor: T. Budak

Kao bitne nacionalističke pojave u Hrvatskoj ističu se Marko Perković – Thompson, Kolinda Grabar Kitarović, Zlatlo Hasanbegović, Frano Čirko, Ivan Tepeš... Sve izrečeno u filmu potkrjepljuje se snimkama iz Knina gdje se 5. 8. 2015. orilo Za dom spremni, kao i pjesma "Boj se bije, bije".

Njemački dokumentarni film ‘Rechts, zwo, drei – Driftet Europa ab?’ zabavio se pitanjem porasta ekstremnog nacionalizma u Europi, donosi t-portal uz napomenu “uznemirujuće snimke”.

Od samih snimaka, puno je izvjesnije da će se hrvatska nacija uznemiriti zbog načina na koji su njemački dokumentaristi prikazali hrvatsko domoljublje.

Film koji se dotakao francuskog, poljskog, mađarskog i hrvatskog nacionalizma upozorava kako “fašizacija društva nije samo obična paranoja, nego relevantna činjenica bazirana na ekstremističkim pojavama u navedenim državama”…

Kao bitne nacionalističke pojave u Hrvatskoj ističu se Marko Perković – Thompson, Kolinda Grabar Kitarović, Zlatlo Hasanbegović, Frano Čirko, Ivan Tepeš… Sve izrečeno u filmu, potkrepljuje se snimkama iz Knina gdje se 5. 8. 2015. orilo Za dom spremni, kao i pjesma “Boj se bije, bije”.

Uz mnoštvo videopriloga te “dokaza o neoustaštvu u Hrvata”, nudi se i cijela galerija fotografija s raznoraznih skupova u Hrvatskoj, ali i izjave navedenih Hrvata koje su onda u filmu i komentirane zabrinjavajućim tonom.
Redatelj dokumentarca “Rechts, zwo, drei” s naročitim se interesom osvrnuo na Franu Čirka kojeg naziva “predstavnikom nove generacije hrvatskih ekstremnih desničara”, a koji za Nijemce izjavljuje kako je Zlatko Hasanbegović prije njega bio predsjednik mladeži HČSP-a. Također, najavio je i raspad Europske unije te savez europskih nacionalista.

Nacionalizmu u Hrvatskoj posvećeno pola sata!

Iako se u filmu ističe kako je Hrvatska “manje poznata, ali jednako zabrinjavajuća priča”, posvećen joj je veliki, polusatni dio i to na samom kraju. Film potpisuju  Sebastian Bellwinkel, Romy Straßenburg i Marta Werner, a nastao je u produkciji ZDF-a, uz suradnji s Der Spiegelom i Arteom. Francusko-njemački televizijski kanal Arte već ga je prikazao, a uskoro će biti prikazan i na ZDF-u. Film je na Arteu najavila voditeljica Emelie Aubrey, napomenuvši između ostaloga kako je u Hrvatskoj novi ministar kulture “otvoreni revizionist”.
Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.