Screenshot

New York i Kalifornija stvaraju savez za zaštitu okoliša, otvoreno se protiveći Trumpu

Autor: Hina

Bivši newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg službeno je u ponedjeljak imenovan posebnim UN-ovim izaslanikom za klimatske promjene

Glavni tajnik UN-a pohvalio je Bloomberga za njegov doprinos kao “istinskog vođe” u borbi protiv klimatskih promjena, pogotovo nakon što je Donald Trump prošle godine odlučio povući SAD iz klimatskog sporazuma.

Što se tiče klimatskih promjena, u današnje vrijeme “vrlo malo toga ovisi o središnjoj vladi”, rekao je Antonio Gutteres.

“Odlučujući je način na koji društvo reagira. Odlučujuće je kako reagiraju tvrtke, kako se upravlja gradovima”, rekao je.

Bloomberg će poduprijeti UN-ovu klimatsku strategiju nastavljajući ulogu koju je preuzeo kao poseban izaslanik za gradove i klimatske promjene u siječnju 2014., te ustrajati na provedbi pariških ciljeva prije klimatskog summita UN-a sljedeće godine.

Bloomberg će uz kalifornijskog guvernera Jerryja Browna voditi američki pokret kojemu je svrha ohrabriti poslovne ljude i čelnike lokalnih vlasti širom SAD-a da postupaju u skladu s ciljevima klimatskog sporazuma sklopljenoga u Parizu.

On je na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u prosincu prisustvovao klimatskom summitu te donirao 50 milijuna američkih dolara kao potporu ukidanju proizvodnje ugljena u Europi prošle godine.

Bloomberg je predsjedavajući radne skupine koja se bavi financijskim aspektom klimatskih promjena te određuje preporuke za poslovni svijet. Podržava je najmanje 237 kompanija koje zajedno vrijede više od 6,3 bilijuna dolara.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.