NEVJEROJATNA ISPOVIJEST BIVŠEG ZAMJENIKA CARLE DEL PONTE: ‘Milošević je znao za zločine u Srebrenici, spasila ga je Carla Del Ponte!’

Autor: A. Pranjić

''Zatamnjeni'' dokumenti su se odnosili na transkripte sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane Savezne Republike Jugoslavije.

Bivši tužitelj Haškog suda Geoffrey Nice je za beogradski tjednik NIN rekao kako je bilo nagodbi i pritisaka na Haaški Tribunal. Nice je otkrio kako su se vlasti u Beogradu i nekadašnja glavna haaška tužiteljica dogovorili ”zatamniti” dokumente. ”Zatamnjeni” dokumenti su se odnosili na transkripte sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane Savezne Republike Jugoslavije.

Podsjetimo, na suđenju  bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću ti dokumenti su bili otvoreni. Nice je izjavio kako mnogi Bošnjaci vjeruju kako su sakriveni dijelovi dokumenata ključni za presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine za genocid!

Bivši tužitelj Haškog suda je rekao da je Carla Del Ponte instruirala pravnike da se podigne optužnica na slučaju nekadašnjeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, iako nije bilo dovoljno dokaza.

Naime, Nice navodi da je Carla Del Ponte očito optužujući Haradinaja očekivala kako će odobrovoljiti srpsku stranu da uhiti bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i  Ratka Mladića.

”Tijekom suđenja bivšem predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću iz Srbije su dolazili pritisci koji su se odnosili na transkripte Vrhovnog savjeta obrane”, naveo je Nice. No, osim što je bilo pritisaka u navedenim slučajevima, Nice je naveo kako je bilo pritisaka i za telefonske razgovore Miloševića i Mladića koji su bili presretani.

Presretnuti razgovori su dokazali da je Milošević bio upoznat s događajima u Srebrenici. Nice je rekao kako je iz tih razgovora bilo jasno da je Zapada mogao biti obaviješten o ratu u BiH. Bivši tužitelj je naveo kako su bili veoma blizu da dobiju odobrenje od Haaškog suda za te razgovore, ali je Carla Del Ponte bila pod pritiskom da povuče zahtjev. Pritisak, navodi Nice, nije dolazio iz Srbije.




Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.