Foto: Guliver Image / Goktay Koraltan

‘NETKO NAS SABOTIRA’ RUSI U PANICI: Nisu očekivali ovakve udare Ukrajinaca i to baš ovdje: ‘Evo vam demilitarizacije na djelu!’

Autor: M.P.

U eksploziji u skladištu streljiva u selu Maiskoye na Krimu ozlijeđeno je najmanje dvoje ljudi, priopćile su u utorak lokalne vlasti.

Ovo je drugi incident u tjedan dana koji je potresao poluotok koji se nalazi pod kontrolom Rusije.

Rusko ministarstvo obrane okrivilo je sabotažu za eksplozije u utorak ujutro i štetu na vojnom objektu u području Džankoi na sjevernom Krimu, izvijestila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Evakuirano je oko 2000 stanovnika u tom području, izvijestili su ruski državni mediji RIA Novosti, a obustavljen je i željeznički promet iz Rusije na Krim, prenosi CNN.

Savjetnik Zelenskog: Demilitarizacija na djelu

Ukrajina nije preuzela odgovornost za incident, ali Mihailo Podoljak, ukrajinski predsjednički savjetnik, tvitao je: “Krim okupiran od strane Rusa je eksplozija skladišta i visoki rizik od smrti za osvajače i lopove. Demilitarizacija na djelu.”

Prošlog utorka niz eksplozija oštetio je najmanje osam zrakoplova i infrastrukturu u ruskoj vojnoj zračnoj bazi u Novofedorivki, na zapadnoj obali Krima.

‘Evakuacija stanovništva u tijeku’

U priopćenju ruskog ministarstva obrane nije pojašnjeno koliko je vojne opreme i streljiva moglo biti uništeno u posljednjem incidentu. Snimke objekta objavljene na društvenim mrežama prošlog tjedna pokazuju hrpe streljiva i nekoliko vojnih vozila s oznakama “Z”, ruskim proratnim simbolom.




Eksplozije u skladištu izazvao je požar, rekao je šef krimske administracije Sergej Aksjonov u svom Telegram kanalu, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, dodajući da detonacije još traju.

“Evakuacija stanovništva je u tijeku, ljudi se odvode iz zone od pet kilometara od incidenta kako bi se osigurala sigurnost”, rekao je Aksjonov, dodajući da su uključeni dužnosnici ministarstva obrane, pripadnici vojne službe i hitne službe.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Podoljak kasnije je rekao da je obližnja trafostanica koja se koristila za preusmjeravanje struje iz nuklearne elektrane Zapoporožje također pogođena eksplozijama u skladištu.




“Morate shvatiti da su krali iz NE Zaporožje kako bi poslali struju na Krim kroz Džankoi”, rekao je Podoljak kasnije u televizijskom intervjuu. “Mislim i vjerujem da je ovo karmička odmazda. Sve što je ukradeno ne donosi bogatstvo.”

CNN nije mogao neovisno potvrditi njegovu tvrdnju da se struja iz postaje Zaporožje preusmjerava na Krim preko Džankoija.

Elektrana, najveći nuklearni kompleks te vrste u Europi, nalazi se u južnoj Ukrajini, a zauzele su je ruske snage u prvim danima invazije. Posljednjih dana postala je žarište rastuće globalne zabrinutosti zbog potencijala za nuklearnu katastrofu, nakon što je pojačano granatiranje izazvalo pozive međunarodnim stručnjacima da posjete postrojenje.

Drugi napad na Krim u tjedan dana

Eksplozija u Maiskojeu drugi je sigurnosni incident u vojnom objektu na Krimu u proteklom tjednu. Prošlog utorka, eksplozije u ruskoj zračnoj bazi Novofedorivka uništile su najmanje osam ruskih vojnih zrakoplova, pokazali su satelitski snimci. Eksplozije su također ubile jednu osobu i ozlijedile 14, prema krimskom ministarstvu zdravstva.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je incident uzrokovala slučajna detonacija streljiva. Ukrajina nije javno preuzela odgovornost za incident.

Podoljak je rekao da objašnjenja Moskve za eksplozije u utorak, kao i za eksplozije prošlog tjedna, sugeriraju da je ruska vojska na neke lokacije rasporedila “neobučeno” osoblje.

Oštećene vitalne željezničke pruge

Nakon eksplozije u Maiskojeu, željezničke usluge iz Rusije u Krim obustavljene su preko većeg dijela okupiranog poluotoka. Aksjonov, šef krimske administracije, kasnije je na Telegramu rekao da su “oštećene željezničke pruge u oblasti Džankoja obnovljene”.

Promet vlakova na ovoj dionici bit će ponovno uspostavljen nakon provođenja svih potrebnih sigurnosnih mjera, dodao je. Džankoi se nalazi na željezničkoj liniji koja povezuje Krim s Melitopoljom. Prema nekoliko ukrajinskih dužnosnika, linija se redovito koristi za prijevoz vojne opreme do prve linije bojišnice.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.