Nervozni Hypo-bankari su se upitali: ‘A što ako nas netko otkrije?’

Autor: M.S.

Državno odvjetništvo u Klagenfurtu je također uspjelo rekonstruirati određene tokove novca unutar Hypo banke, zahvaljujući elektronskoj komunikaciji bankara. Osim toga, postoje navodi da je banka nekim klijentima plaćala dividende državnim novcem.

U sudskom procesu koji se u Austriji vodi u svezi s aferom Hypo, zasad je samo bivši predsjednik uprave Hypo banke, Wolfgang Kulterer, izveden pred sud. Ipak, austrijski mediji nagađaju da bi mu se uskoro mogao pridružiti i Günter Striedinger, bivši član uprave i nekadašnji bliski poslovni suradnik bivšeg generala Vladimira Zagorca.

Austrijski je tjednik News u svojem novom broju objavio saznanja austrijskih istražitelja o tome kako je država spašavala Hypo banku, kao i o tome što se priprema Striedingeru i Zagorcu, piše Tportal.

Državno odvjetništvo u Klagenfurtu je također uspjelo rekonstruirati određene tokove novca unutar Hypo banke, zahvaljujući elektronskoj komunikaciji bankara. Primjerice, u jednom e-mailu, svjestan da sudjeluje u ilegalnim poslovima, šef pravne službe banke pita: ‘A što ako nas netko otkrije?’.

Utvrđeno je i da su šefovi Hypo banke, koje je predvodio Kulterer, određenim bogatijim klijentima ponudili dionice banke po nezakonito povoljnim uvjetima. Novac od prodaje bi kasnije prikazali kao kapital banke koja je u jednom trenutku ostala praznih trezora.

News otkriva i da se za kasniju isplatu dividendi nekim klijentima koristio novac koji je država uložila u banku.

Tužitelji su među elektronskom poštom bankara među gomilom kompromitirajućih informacija, a News je izdvojio i citat pronađen u službenoj komunikaciji unutar banke: ‘Možemo zaključiti da je takav način rada prekršaj protiv bankarskih obaveza te da se pod ovim uvjetima izlažemo mogućnosti kaznenog odgovaranja zbog lažiranja bilance’.




Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.