Foto: Screenshot, Flickr

NEMA NIKAKVE ODGODE: Johnsonov zahtjev neće se uvažiti! Brexit će dogoditi 31. listopada!

Autor: Dnevno

Velika će Britanija napustiti Europsku uniju dana 31. listopada unatoč nepotpisanom pismu, što ga je britanski premijer Boris Johnson poslao Europskoj uniji tražeći odgodu Brexita, priopćila je u nedjelju britanska vlada.

Zakon, koji su njegovi protivnici usvojili prošli mjesec, Johnsona je primorao da zatraži produljenje trenutačnog roka za Brexit –  s 31. listopada na 31. siječnja s obzirom da  su zastupnici ranije spriječili njegov pokušaj usvajanja sporazuma o odlasku iz Europske unije.

Pitanje Brexita posljednjih je dana usredotočeno na dvije mogućnosti: uređeni izlazak 31. listopada, u skladu sa sporazumom, koji je Johnson sklopio u četvrtak i odgodu izlaska. U subotu je bio prisiljen zatražiti produljenje.

Boris Johnson je u subotu poslao nepotpisano pismo Europskoj uniji tražeći odgodu Brexita, ali je poslao još jednu poruku u kojoj stoji da on osobno ne želi produljenje, rekao je vladin izvor.

“Izlazimo do 31. listopada. Imamo I sredstva i mogućnosti za to,” rekao je ministar nadležan za pripreme u slučaju izlaska bez dogovora za Sky News Michael Gove.

Johnson je ukupno poslao tri pisma. Jedno Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog vijeća, fotokopiju teksta na koji ga je zakon, poznat kao Bennov zakon, prisilio da ga napiše. Zatim popratnu zabilješku britanskog veleposlanika pri EU, i na kraju treće pismo u kojem kaže da on nije za produljenje roka.

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.