Foto: Guliver Image / Xinhua

‘NEMA MJESTA ZA OSVETU’: Kenija ima novog predsjednika, padale optužbe o izbornoj prijevari

Autor: Dnevno.hr

Čelnik kenijskog izbornog povjerenstva u ponedjeljak je proglasio zamjenika predsjednika Williama Ruta pobjednikom tijesnih predsjedničkih izbora u toj zemlji, unatoč tome što je nekoliko članova povjerenstva odbacilo rezultate izbora.

Predsjednik nezavisne izborne komisije (IEBC), Wafula Chebukati, rekao je da je Ruto osvojio gotovo 7.18 milijuna glasova na izborima 9. kolovoza, naspram 6.94 milijuna koje je osvojio njegov suparnik Raila Odinga.

Kratko prije njegove objave, četvero od sedam članova IEBC-a reklo je da ne može priznati rezultate, izazvavši zabrinutost da se radi o izbornoj prijevari na pomno nadziranim izborima u toj istočnoafričkoj političkoj i ekonomskoj sili.

‘Nema mjesta za osvetu’

Ruto je 55-godišnji biznismen koji je okarakterizirao izbore kao bitku između običnih “snalažljivaca” i “dinastija” koje su vladale Kenijom od stjecanja nezavisnosti od Britanije 1963. godine.

Nakon što su proglašeni rezultati, obećao je da će raditi sa “svim čelnicima” u Keniji.

“Nema mjesta za osvetu”, rekao je Ruto, dodavši: “Akutno sam svjestan da se naša zemlja nalazi u stadiju kad trebamo sve raspoložive snage.”

Ishod je gorak za Odingu, 77-godišnjeg veterana opozicije koji je iza sebe imao vladajuću stranku nakon što je 2018. s predsjednikom u odlasku, Uhruom Kenyattom sklopio neočekivan sporazum.




Ta istočnoafrička nacija već se danima nalazi na rubu zbog dugoočekivanih izbornih rezultata. Iako su izbori koji su se održali prošli utorak uvelike prošli mirno, i dalje su prisutna sjećanja na krađu glasova i smrtonosnom nasilju 2007. i 2008. te 2017. godine.

IEBC nalazi se pod velikim pritiskom nakon što je kritiziran zbog provođenja izbora 2017. godine.

Kenijci su glasali na šest izbora kako bi izabrali novog predsjednika, senatore, guvernere, zastupnike, predstavnice iz redova žena i oko 1500 dužnosnika okruga.




Kenyatta, 60-godišnji sin prvog predsjednika nakon stjecanja nezavisnosti, odslužio je dva mandata i više se nije mogao kandidirati.

Promatrači kažu da je s tako tijesno izgubljenom utrkom gotovo sigurno da će se Odinga žaliti Vrhovnom sudu, što znači da bi mogli proći tjedni prije nego što novi predsjednik zasjedne u ured.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.