fbpx
Foto: Guliver/John Rucosky/The Tribune-Democrat via AP

‘NEĆU MIJENJATI SMJER!’ Biden se obratio u jeku utrke za Kongres: ‘Razumijem zabrinutost da je ono što govorim pogrešno’

Autor: Dnevno.hr

Na takozvanim američkim međuizborima, koji se održavaju danas u SAD-u, Amerikanci biraju za puni saziv Zastupničkog doma i nešto više od trećine saziva Senata. Predviđanja kažu kako je za Senat neizvjesno, dok se smatra kako će pobjedu u Zastupničkom domu odnijeti republikanci.

Izbori koji se održavaju na pola predsjedničkog mandata, služe i kao neka vrsta referenduma o aktualnom predsjedniku i gotovo u pravilu stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući na međuizborima gubi vlast u Kongresu. U postojećem sazivu Zastupničkog doma demokrati imaju većinu (222 naprama 213) i gotovo je sigurno da će ju sada izgubiti.

Američki predsjednik Joe Biden obratio se u srijedu navečer javnosti:


‘Stručnjaci su predviđali ‘crveni val’, ali se on nije dogodio’

“Jučer smo održali izbore. Ovo je bio dobar dan za Ameriku i demokraciju”, rekao je Biden te posebno zahvalio mladim ljudima zbog toga što su izašli na izbore.

“Demokracija je bila na kušnji posljednjih godina, ali svojim se glasovima američki narod izjasnio”, rekao je Biden, a onda pohvalio uspjehe demokrata:

“Stručnjaci su predviđali ‘crveni val’, ali se on nije dogodio”, rekao je Biden referirajući se na rezultate koje su ostvarili republikanci te dodao da se mnogi rezultati u ključnim utrkama još zbrajaju.

Kazao je i da je svako mjesto koje izgubi njegova stranka veliki gubitak. No, istaknuo je da je njegova stranka “izgubila manje mjesta u Zastupničkom domu nego na bilo kojim međuizborima u zadnjih 40 godina”.

‘Neću mijenjati smjer’

Biden je ponovno spomenuo svoju predanost borbi protiv klimatskih promjena. “Spreman sam raditi sa svojim republikanskim kolegama i američki narod je jasno rekao da republikanci trebaju biti spremni raditi sa mnom”, rekao je Biden.

Novinar je pitao Bidena što će učiniti da privuče one koji misle da zemlja ide u krivom smjeru. “Ništa”, rekao je Biden, koji brani svoje prioritete i planove tijekom svog prvog mandata.
“Neću mijenjati smjer”, rekao je Biden. “Ali u potpunosti razumijem opravdanu zabrinutost da je ono što govorim pogrešno”, nastavio je Biden i dodao da je moguće da demokrati zadrže Zastupnički dom, ali da je utrka jako tijesna.

Na pitanje o sinoćnjem komentaru čelnika Zastupničkog doma republikanske stranke Kevina McCarthyja da će republikanci vratiti većinu u Zastupničkom domu – i misli li on da je McCarthy u pravu, Biden je odgovorio kako misli da demokrati još uvijek imaju mogućnost zadržati Zastupnički dom, ali da će utka biti vrlo tijesna.

Biden je komentirao i povlačenje Rusa iz Hersona.
“Zanimljivo mi je da su čekali do nakon izbora da donesu tu odluku”, kaže Biden.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.