Foto: Guliver/Kremlin

‘NEĆEMO ZATVARATI OČI PRED OVIM’ Žestok odgovor Rusije ledi krv u žilama: ‘Imamo sposobnosti i resurse’

Autor: Dnevno.hr

Rusija je u srijedu zaprijetila odgovoriti svojim mjerama na najavljena povećanja broja američkih vojnika u Europi.

“Ono što se sad događa (nagomilavanje snaga NATO-a u istočnoj Europi), uvijek će potaknuti mjere kompenzacije s naše strane”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenosi TASS.

Nećemo zatvarati oči pred ovim potezom. Imamo sposobnosti i resurse za to. Sigurnost će biti 100 posto zajamčena”, izjavio je Rjabkov.

Moskva je prošle godine ponudila Washingtonu razgovore o međusobnim sigurnosnim jamstvima kako bi se izbjegao scenarij eskalacije, rekao je Rjabkov po agenciji Interfax.

Iako je prije više od četiri mjeseca Rusija napala susjednu Ukrajinu, Kremlj sustavno prikazuje NATO i SAD kao glavne prijetnje europskoj sigurnosti. U tom kontekstu, Moskva je već više puta naglasila kako želi ojačati svoje zapadne granice.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je ranije u srijedu na sastanku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom da SAD želi dodatno proširiti nazočnost svojih vojnika u Europi, kao posljedicu ruskog rata protiv Ukrajine.

Po Bidenu, jedan od fokusa povećanja američkih trupa je istočni bok NATO-a, primjerice Poljska.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.