Foto: Guliver/ Xinhua Mustafa Kaya

NEĆE SLUŠATI NIKOGA, ‘GLEDAT ĆEMO NAŠE INTERESE!’ Erdogan se ne šali, ovako ćemo sada: ‘Otvoreno smo se izjasnili Zapadu’

Autor: Ivor Kruljac

Turska neće uvesti sankcije Rusiji, rekao je u razgovoru za tursku televiziju glasnogovornik turskog predsjednika Erdogana, Ibrahim Kalin, prenose agencije Tass i azerbajdžanska Apa. Podsjetimo, riječ je o zemlji koja je članica NATO-a, ali…

“Ne uvodimo sankcije i nećemo im se pridružiti. Moramo gledati naše interese. Ako svi ruše mostove, tko će onda razgovarati s Rusijom?”, rekao je Kalin naglašavajući kako njihov stav proizlazi iz ekonomske koristi, kako je zemlja ovisna o vanjskim izvorima energije.

“Otvoreno smo se izjasnili Zapadu, postoji razumijevanje. Sankcije Rusiji pogodit će prije svega tursku ekonomiju, mi to, naravno, ne želimo”, zaključio je Kalin.

Turska kao most između zaraćenih strana

Podsjetimo, Turska je članica NATO saveza, a od početka rata u Ukrajini, zbog dobrih odnosa s dvije zemlje nametnula se kao posrednik koji pokušava potaknuti pregovore između dviju strana.

Zanimljivo, u Rusiji vlada nezadovoljstvo što Ukrajina koristi, otprije kupljene turske Bajraktar dronove koji su se pokazali prilično efikasni u ukrajinskim napadima na ruske snage, a Ukrajina zasigurno nije oduševljena time što Turska ne uvodi sankcije neprijateljskoj zemlji.

Predstavnici obiju zemalja bili su u Istanbulu na mirovnim pregovorima, ali koji su u međuvremenu propali, a Turska sada, zajedno s UN-om, Ukrajinom i Rusijom, vodi razgovore o debloadi ukrajinskih luka, kao bi se mogao nastaviti izvoz žita bez kojega će doći do ponovne svjetske gladi u afričkim i azijskim zemljama.




Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.