Foto: United States European Command/ilustracija

NATO U STRAHU OD RUSIJE? U fokusu su podmornice, zapadni mediji objasnili zašto!

Autor: dnevno.hr

Kako je zasad poznato, podvodne mreže u svijetu broje 213 neovisnih sustava kablova i preko 877 tisuća kilometara optičkih kablova

Šef Glavnog stožera Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva Stuart Peach izjavio je da bi Rusija mogla ugroziti sigurnost podvodnih kablova. Kako dodaje, Britanija i NATO trebaju obratiti pozornost na zaštitu telekomunikacijskih linija, javlja BBC.

Govoreći u Kraljevskom ujedinjenom institutu za obrambena istraživanja, Peach je kazao da NATO posebnu pozornost posvećuje zaštiti transatlantskih kablova “u povodu prijetnji vezanih s modernizacijom ruske flote koja uključuje nuklearne i druge podmornice i brodove”.

“Uz razvoj novih brodova i podmornica, Rusija i dalje poboljšava netradicionalne načine ratovanja, uključujući informacijski rat”, izjavio je Peach, dodavši da će uništavanje i oštećenje kablova imati grozan utjecaj na gospodarstvo te da osjetljivost podvodnih linija komunikacije predstavlja “novu opasnost za naš način života”.

Kako je zasad poznato, podvodne mreže u svijetu broje 213 neovisnih sustava kablova i preko 877 tisuća kilometara optičkih kablova.

Novine Vzgljad podsjećaju da su prije dvije godine izvještavale o tome da se Rusija uspjela vratiti među vodeće zemlje u podvodnim istraživanjima na velikim dubinama, kao i da se u SAD-u usporedno s tim počelo govoriti o nekim ruskim sustavima koji bi mogli predstavljati prijetnju sigurnosti zemljama Sjevernoatlantskog saveza. Tvrdilo se da je Moskva planirala oštetiti podvodne optičke kablove za prijenos informacija, pie rbth.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.