Flickr

NATO osudio UN-ov sporazum kojim se zabranjuje atomsko oružje

Autor: Hina

Savez podsjeća da su države članice "znatno smanjile količinu nuklearnog oružja u Europi" po završatku Hladnoga rata

NATO, među čijim je članicama nekoliko najsnažnijih nuklearnih sila, zažalio je zbog usvajanja sporazuma u Ujedinjenim narodima kojim se zabranjuje atomsko oružje, uz napomenu da se takvim dokumentom pokazuju neupućenost i neznanje kada je posrijedi složenost brojnih prijetnja svjetskoj sigurnosti.

Sporazum je izglasan 7. srpnja u New Yorku sa 122 glasa za. Protiv njega su se izjasnile Nizozemska (članica NATO-a), a još je jedna država bila suzdržana.

“Pokazuje se neupućnost kada je posrijedi svjetska sigurnost, koja je sve kompleksnija”, ocijenili su predstavnici 29 zemalja NATO-a u zajedničkom priopćenju objavljenom u srijedu.

“U trenutku kada bi svijet trebao biti ujedinjen s obzirom na sve veće opasnosti, osobito s obzirom na ogromnu prijetnju koju predstavlja sjevernokorejski nuklearni program, ovim se sporazumom ne vodi računa o vrlo hitnim pitanjima sigurnosti”, stoji u priopćenju objavljenom u trenutku kada u New Yorku zasjeda Opća skupština UN-a.

“Tražiti zabranu nuklearnog oružja jednim sporazumom kojim neće biti obuhvaćena nijedna država koja posjeduje takvo oružje, neučinkovito je i neće rezultirati smanjenjem nuklearnog arsenala, neće ojačati sigurnost nijedne države, kao ni pridonijeti miru i međunarodnoj stabilnosti”, upozorava NATO.

Sjevernoatlantski savez strahuje da bi moglo doći do “podjela i razmirica u trenutku u kojem je jedinstven pristup problemu širenja nuklearnog oružja i pitanjima sigurnosti potrebniji nego ikada dosad.”

Za zagovornike dokumenta, među kojima su Austrija, Brazil, Meksiko, Južnoafrička Republika i Novi Zeland, sporazum ima povijesno značenje.
No zemlje koje raspolažu atomskim oružjem bojkotirale su pregovore, procijenivši da oni neće imati nikakav utjecaj na smanjenje trenutačnih svjetskih zaliha od oko 15.000 nuklearnih bojnih glava.

Dokument odbija poduprijeti 29 članica NATO-a. Savez podsjeća da su države članice “znatno smanjile količinu nuklearnog oružja u Europi” po završatku Hladnoga rata. “Temeljna svrha posjedovanja nuklearnog oružja je očuvanje mira i odvraćanje bilo kakve agresije”, stoji u priopćenju organizacije koja okuplja najveće zapadne sile.

“Sve dok bude nuklearnog oružja, NATO će biti nuklearni savez”, stoji u priopćenju saveza čija se strategija temelji na zastrašivanju.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.