Screenshot, izvor Kerem Kocalar, Anadolu Agency

NATO izdao upozorenje Turskoj: Pozivaju Erdogana na suzdržanost

Autor: Dnevno

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu Tursku, članicu saveza, da bude “suzdržana” u operaciji u Siriji te da ne “ugrozi uspjehe ostvarene” u borbi sa skupinom Islamskom državom.

“Važno je ne poduzimati akcije koje bi mogle dodatno destabilizirati to područje, pojačati napetosti i povećati patnju ljudi”, upozorio je u priopćenju koje je savez objavio pošto je glavni tajnik u Rimu razgovarao s premijerom Giuseppeom Conteom.”Vjerujem da će Turska djelovati suzdržano i paziti da ne ugrozi napredak koji smo ostvarili u borbi s IS-om. O tome ću u petak razgovarati s predsjednikom Erdoganom”, dodao je.

Jens Stoltenberg je rekao da je obaviješten o operacijama koje se trenutačno vode. Rekao je da je od Turske zatražio da “pazi kako bi svaka akcija koju bi mogla poduzeti na sjeveru Sirije bila razmjerna i odmjerena”. Nadalje, tajnik ističe: “Ne smijemo ugroziti napredak koji smo zajedno ostvarili protiv našeg zajedničkog neprijatelja, Islamske države jer je ona i dalje ozbiljna prijetnja za Bliski istok, za sjevernu Afriku i za sve zemlje”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu da je počeo novu vojnu operaciju protiv kurdske milicije Postrojba narodne zaštite (YPG) koju podupiru zapadne zemlje i svoj plan za uspostavu “sigurne zone” na sjeveroistoku Sirije kako bi omogućio “povratak sirijskih izbjeglica kući”.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.