NASTAVLJA SE POTRAGA ZA SALOPEKOM; Otmičari traže 30 milijuna eura?!

Autor: M. Berić

''Pronađeni su neki dokazi, tragovi koje se ispituje i pokušavaju ga locirati '', naglasio je glasnogovornik egipatskoga Ministarstva vanjskih.

Portal 24sata javlja kako je njihov reporter Rober Valdec saznao u Kairu kako su otmičari odmah nakon otmice tražili 30 milijuna eura za puštanje Tomislava Salopeka.

“Zahtjevi otmičara su potpuno nerealni, da ne kažem besmisleni. Ne znam koliko je to u Hrvatskoj poznato, no neposredno nakon otmice e-mailom je stigao zahtjev za otkupninu koji je bio potpuno nerealan. U pitanju je bila svota od 30 milijuna dolara,” ispričao je Valdec putem videoveze za 24sata i objasnio da je sljedeći i već poznati zahtjev stigao tek prije otvaranja novog Sueskog kanala.

Nastavlja se potraga za otetim Tomislavom Salopekom. Egipatske vlasti i njihove nadležne službe rade sve što je u njihovoj moći kako bi ga locirale i spasile. Ahmed Abu Zeid, glasnogovornik egipatskoga Ministarstva vanjskih poslova rekao je kako su pronađeni neki dokazi u vezi cijelog slučaja, piše Jutarnji list.

”Pronađeni su neki dokazi, tragovi koje se ispituje i pokušavaju ga locirati – naglasio je kada smo se susreli s njim u njegovu uredu u egipatskom Ministarstvu vanjskih poslova, te dodao da su hrvatske i egipatske diplomatske službe i dalje u kontaktu oko cijelog slučaja.

Na pitanje je li Tomislav Salopek  živ glasnogovornik je rekao kako to pokušavaju saznati. ”Pretpostavio bih da bi već bilo objavljeno da je riječ o suprotnom”, rekao je.

Dvojica policajca, pripadnika antiterorističke specijalne jedinice, poginula su, a troje ih je ranjeno u potrazi za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom kada je u ulici Assiut u Arishu na poluotoku Sinaj njihovo vozilo naletjelo na minu koju su postavili pripadnici terorističke organizacija ISIL-a kako bi usporili njihov prodor još dublje u teritorij koji kontroliraju, piše Večernji list.

Jedna od najboljih svjetskih poznavateljica ISIL-a, talijanska novinarka i analitičarka Loretta Napoleoni pažljivo prati razvoj situacije s Tomislavom Salopekom.




”Ova situacija nalikuje na onu s japanskim taocem prije nekoliko mjeseci. Dakle, pitanje je želi li ISIL uopće pregovarati jer s taocima koje zamjenjuju za otkupninu nikada ne snimaju videosnimke. Taoci o kojima ISIL pregovara i prima otkupninu nikada nisu prikazani na videosnimkama i za njih se i ne zna ”,kaže Napoleoni.
Prema njezinim tvrdnjama, Salopek nije slučajna žrtva otmice, a presudno je bilo što dolazi iz Hrvatske koja je članica Europske unije.

”Najvredniji taoci za ISIL su Amerikanci i državljani zemaljaEuropske unije. Islamisti drže da Hrvatska preko Bruxellesa može izvršiti pritisak na egipatskog predsjednika Al-Sisija. S druge strane, on zasigurno neće pristati na uvjete ISIL-a jer bi stvorio presedan. No da kojim slučajem i pristane na sadašnje uvjete, ISIL bi ih vjerojatno proširio ”, kaže Napoleoni.
”Ona drži da je uloga medija u ovakvim situacijama vrlo osjetljiva i da je teško dati generalni savjet. S jedne strane otmičarima je potrebno pružiti što je moguće manje podataka. Ako mediji stalno obavještavaju javnost o detaljima potrage za otetim, to može teroristima dati uvid u situaciju koliko su im blizu. S druge strane, javnosti je važno pružiti sliku što se doista zbiva u ovim zemljama. Ako ni zbog čega drugog, a ono da se turiste upozori kakve im opasnosti tamo prijete ”, kaže Napoleoni, piše Večernji list.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u nedjelju da će se nastaviti boriti za oslobađanje Tomislava Salopeka kojeg drže pripadnici Islamske države (IS), no o pojedinostima nije mogla govoriti.




“Ovih dana borit ću se za oslobođenje našeg Tomislava”, rekla je Grabar Kitarović u Sinju gdje je bila na 300. Sinjskoj alki.

Autor:M. Berić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.