NASA-ina tehnologija spriječit će ratove za vodu na Bliskom istoku

Autor: hina

Tom se tehnologijom može otkriti voda do dubine 1 km u pustinjama koje zauzimaju najveći dio Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Tehnologija koja je omogućila da se u tlu planeta Marsa otkrije led mogla bi pomoći da se pronađe voda na Zemlji i spriječe sukobi u sušnim predjelima Bliskog istoka, izjavio je u četvrtak znanstvenik NASA-e.

Ista radarska tehnologija mogla bi se primijeniti u pustinjama Bliskog istoka i sjeverne Afrike, ocijenio je Essam Heggy, znanstvenik NASA-e na konferenciji koju je UN organizirao u Aleksandriji, u Egiptu.


– Mi (u regiji) smo najpozvaniji da koristimo tu tehnologiju – rekao je pred sudionicima konferencije.

Oprema nazvana Marsis obuhvaća radar s antenom dugom 40 metara, pričvršćen na letjelicu (orbiter) koja emitira radijske valove što mogu snimati do dubine od 3,7 km ispod površine Marsa.

Kako navodi Heggy, tom se tehnologijom može otkriti voda do dubine 1 km u pustinjama koje zauzimaju najveći dio Bliskog istoka i sjeverne Afrike i koje bi se, upozoravaju stručnjaci, mogle proširiti u idućem stoljeću.

NASA-ini skeneri su pokazali da je Darfur, sušna regija na zapadu Sudana, smještena na dolinama i jezerima starim 6.000 godina.

– Voda koja je nekad bila na površini, sada je ispod površine – rekao je Heggy.

– Nema zamjene za vodu. No mi nismo u potrazi za njom – kazao je, ocijenivši da bi njezin nedostatak mogao potaknuti sukobe u regiji.

– Voda je prirodno bogatstvo, kao i svako drugo. A bili smo svjedoci sukoba zbog njih – dodao je.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.