Goran Stanzl/PIXSELL

NAPUŠTAJU SLUŽBU: Kanadskim zračnim snagama nedostaje pilota

Autor: Hina

Kanadsko ratno zrakoplovstvo imat će uskoro više borbenih zrakoplova, ali neće moći ispunjavati svoje državne i međunarodne obveze zbog nedostatka pilota, izražena je zabrinutost u izvješću koje je glavni državni revizor u utorak podnio u parlamentu.

Kanadsko ministarstvo obrane ima trenutačno tek 64 posto pilota potrebnih za zaštitu suvereniteta zemlje koji mogu žurno reagirati na “prijetnju kojoj bi bila izložena Sjeverna Amerika” i ispuniti njezine međunarodne obveze, ističe se u izvješću glavnog revizora Michaela Fergusona, visokog dužnosnika koji je u nadležnosti parlamenta i neovisan je o vladi.

Kanadsko kraljevsko zrakoplovstvo brže gubi svoje pilote nego što školuje nove, izražava se žaljenje u dokumentu.

Ministarstvo obrane ocjenjuje da bi gotovo za 25 posto trebalo povećati broj raspoloživih borbenih zrakoplova kako bi ispunilo operativni zahtjev koji je vlada postavila 2016.

Ako se trend odlaska pilota nastavi, “neće biti dovoljan broj iskusnih pilota koji će obučiti novi naraštaj vojnih pilota”.

Upozorenje dolazi u trenutku kada Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo ocjenjuje da će zbog rasta zračnog prometa do 2036. u svijetu trebati zaposliti više od 600.000 pilota putničkih zrakoplova.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.