‘Napaćeni otac’ zatvoren zbog šaranja kraljičina portreta

Autor: hina

Tim Harries, 42-godišnji električar iz Dorchestera na sjeveru Engleske, poprskao je portret 87-godišnje kraljice izložen u opatiji u lipnju 2013. u povodu 60. obljetnice krunjenja.

Muškarac koji je prošle godine sprejem poprskao portret kraljice Elizabete u Westminsterskoj opatiji prosvjedujući za prava razvedenih očeva u srijedu je zatvoren na šest mjeseci. Tim Harries, 42-godišnji električar iz Dorchestera na sjeveru Engleske, poprskao je portret 87-godišnje kraljice izložen u opatiji u lipnju 2013. u povodu 60. obljetnice krunjenja.

Harries je bio član udruge Očevi za pravdu (F$F) koja se zauzima za pravo rastavljenih očeva da češće viđaju djecu i koja je postala poznata po svojim javnim ispadima.

Osuđujući ga na kraljevskom sudu u Southwarku, sudac Alistair McCreath je rekao da razumije Harriesovu muku jer četiri godine nije vidio svoju kćer, ali je odbacio argument da je njegov čin bio spontana reakcija na očajnu situaciju.

“Donijeli ste dobro promišljenu odluku kojom ste željeli privući pozornost javnosti na sebe i svoj cilj”, rekao je sudac.

Dodao je da je njegov čin ugrozio mogućnost građana da izbliza vide umjetnička djela. “Bilo bi jako tužno kada bi se umjetnička djela mogla promatrati samo izdaleka i iza zaštitnih ograda”, rekao je sudac.

Harries je odbacio krivnju za nanošenje štete od oko 5.000 funti djelu britanskog slikara Ralpha Heimansa.

F4F je dospio na naslovnice 2004. kada se jedan od članova udruge odjeven u Batmana popeo na kraljevsku rezidenciju Buckingham Palace, a drugi brašnom posipao tadašnjeg premijera Tonyja Blaira dok se obraćao parlamentu.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.