Nakon sedam dana pod zemljom spašeno 114 kineskih rudara

Autor: Hina/AP

Spasioci su u suzama grlili jedni druge nakon uspješne operacije spašavanja koja je rijetkost u kineskoj rudarskoj industriji, najsmrtonosnijoj na svijetu.

Više od stotinu kineskih rudara izvučeno je u ponedjeljak živo iz poplavljenog rudnika na sjeveru Kine gdje su bili zarobljeni više od sedam dana.

Državna televizija je javila da je 114 od 153 zatočenih rudara izvučeno iz rudnika i da su odmah prevezeni u obližnje bolnice, većina od njih u posve stabilnom stanju, iako imaju hipotermiju, kožne infekcije zbog dugog boravka u vodi i dehidrirali su.

Spasioci su u suzama grlili jedni druge nakon uspješne operacije spašavanja koja je rijetkost u kineskoj rudarskoj industriji, najsmrtonosnijoj na svijetu.

– Čudo se konačno dogodilo – rekao je novinarima glasnogovornik spasilačke službe Liu Dezheng.

Nakon poplave 28. ožujka, 153 rudara ostala su zatrpana u rudniku u izgradnji Wangjialingu. Nesreća se dogodila kada su radnici koji su kopali tunele probili napušteno i vodom napunjeno okno. Da bi uopće stigli do rudara spasioci su prvo morali ispumpati vodu iz rudnika što je trajalo danima.

Operaciju spašavanja izravno je prenosila državna televizija.

– Ovo je vjerojatno jedno od najčudesnijih spašavanja u povijesti rudarstva u svijetu – rekao je David Fieckert, savjetnik za rudarstvo u kineskoj vladi.




Izgradnju rudnika Wangjialing odobrila je pokrajinska uprava, koja je predvidjela da po završetku njegove izgradnje rudnik godišnje proizvodi oko šest milijuna tona ugljena.

Kineski rudnici daleko su najopasniji na svijetu, prošle je godine u njima živote izgubilo 2630 ljudi.




Autor:Hina/AP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.