Flickr

NAKON KORONAVIRUSA VRATILA SE I KUGA! Vlasti upozoravaju na izbjegavanje ove vrste glodavaca

Autor: Zlatko Govedić

Ruske sanitarne vlasti objavile su u srijedu da su počele kampanju testiranja populacija glodavaca u Burjatiji, pokrajini na granici s Mongolijom gdje su nedavno potvrđeni slučajevi bubonske kuge.

“Populacije glodavaca testirane su u zonama koje graniče s Mongolijom kako bi se otkrila prisutnost bakterije kuge”, objavio je odjel ruske sanitarne agencije Rospotrebnadzor za Burjatiju na svojoj službenoj stranici.

“Rezultati seroloških, bakterioloških i testova PCR (lančana reakcija polimeraze) provedeni 2020. radi otkrivanja antigena kuge do sada su negativni”, navodi agencija.

Preporučuje ipak turističkim agencijama “da obavijeste” putnike o rizicima povezanima s kugom.

Granice zatvorene zbog epidemije koronavirusa pa rizik širenja bubonske kuge prijeti iz mogućih epizootijskih ruskih žarišta u područja Altaja, zatim Bajkala te u sibirskoj Republici Tuvi, navodi agencija.

Bolest bi mogla biti uvezena putem glodavaca iz Kine ili Mongolije.

HITNO PROVJERITE: Zbog pronađene bakterije povučena hrana za pse! Evo gdje ste ju mogli kupiti!




Ruske vlasti pozvale su ovaj tjedan ljude da ne love i ne konzumiraju svisce nakon otkrića slučajeva bubonske kuge u dvjema susjednim zemljama. Dva slučaja kuge potvrđena su prošli tjedan u mongolskoj pokrajini Khovd, a riječ je o braći koja su konzumirala meso svisca.

Treći slučaj u Mongoliji je petnaestgodišnjak dijagnosticiran u ponedjeljak.




Na sjeveru Kine, vlasti grada Bayan Nur u Unutarnjoj Mongoliji, otkrili su za vikend slučaj bubonske kuge u jednoga pastira.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u utorak da pomno prati stanje u Kini gdje se pojavila bubonska kuga te je naglasila da nije riječ o povišenoj prijetnji i da se situacijom “dobro upravlja”.

Bubonska kuga, u srednjem vijeku poznata kao ‘crna smrt’ iznimno je zarazna i najčešće smrtonosna bolest koju šire glodavci.

Epidemija ‘crne smrti’  je u 14. stoljeću rezultirala smrću 30 do 60 posto stanovnika Europe.

Pojava kuge u Kini nije rijetkost, no njezini epidemijski razmjeri sve su rjeđi. Zemlja je od 2009. do 2018. prijavila 26 slučajeva zaraze bubonskom kugom i 11 smrtnih ishoda.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.