Epa

NAJVEĆI RASKOL UNUTAR KRŠĆANSKOG SVIJETA OD SREDNJEG VIJEKA! Ruska pravoslavna crkva prekinula odnose s Carigradom

Autor: Hina

Ruska Pravoslavna Crkva u ponedjeljak je objavila da je odlučila prekinuti sve veze s Carigradskom patrijaršijom, prosvjedujući zbog podrške ukrajinskom zahtjevu za autokefalnom crkvom.

Govoreći u Minsku nakon susreta s upravnim tijelom Ruske Crkve, metropolit Ilarion je rekao kako sveta sinoda nije imala izbora nego raskinuti odnose s Patrijaršijom u Istanbulu, sjedištem za oko 300 milijuna pravoslavnih kršćana.

Ukrajina je prošli tjedan osigurala podršku Carigrada za osnivanje neovisne crkve, što je Kijev proglasio ključnim potezom za prekid ruskog miješanja u unutarnja pitanja Ukrajine.

Ruska Pravoslavna Crkva to je proglasila najvećim raskolom u kršćanstvu u posljednjih tisuću godina.

Carigradska patrijaršija prošli je tjedan nakon dvodnevnog zasjedanja priznala neovisnu Pravoslavnu crkvu u Ukrajini.

Carigrad je također odlučio vratiti na hijararhijsku funkciju patrijarha Filareta Denisenka, nakon žalbe koju je on predao protiv Moskve koja ga je isključila.

To je učinila 1991., nakon proglašenja neovisnosti Ukrajine i raspada Sovjetskog Saveza, kad je Filaret osnovao ukrajinsku Pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom.




Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992., koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.