Najavljeno je potpisivanje sporazuma koji će omogućiti izručivanje ‘balkanskih kriminalaca’

Autor: hina

Sporazum o izručenju svojih državljana radi kaznenog progona ili izvršenja kazne zatvora za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije, bit će između dva ministarstava pravosuđa, kako je najavila, potpisan u utorak.

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović u nedjelju je, najavljujući potpisivanje sporazuma o međusobnom izručenju državljana između Srbije i Hrvatske, rekla da će on pridonijeti poboljšanju regionalne suradnje na tom polju.

“Republika Srbija i Republika Hrvatska odlučne su tu suradnju učiniti još intenzivnijom i ovaj sporazum je dokaz toga. S druge strane, mi smo odlučni ne dopustiti da mafije imaju sigurnu kuću niti u jednoj od ove dvije zemlje i zbog toga se želimo boriti, kako protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, tako i protiv korupcije”, kazala je Malović srbijanskoj agenciji Tanjug.

Podsjetivši da je Hrvatskoj podnijet zahtjev za izručenjem Sretka Kalinića, te da je u tijeku njegovo razmatranje, srbijanska ministrica kazala je da se na temelju sporazuma koji će biti potpisan može očekivati Kalinićevo brzo izručenje Srbiji.

Sporazum o izručenju svojih državljana radi kaznenog progona ili izvršenja kazne zatvora za kaznena djela organiziranog kriminala i korupcije, bit će između dva ministarstava pravosuđa, kako je najavila, potpisan u utorak.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović nedavno je izjavio kako će se sporazum početi privremeno primijenjivati odmah po potpisivanju, te da će privremena primjena trajati do ratifikacije sporazuma u Saboru.

Sretko Kalinić početkom lipnja teško je ranjen iz vatrenog oružja pokraj jezera u Rakitju, nakon čega je operiran u Zagrebu.

Sumnja se da je na njega pucao Miloš Simović, kojeg je srbijanska policija uhitila dva dana potom kod Morovića, mjesta u blizini graničnoga prijelaza Batrovaca, pri pokušaju da iz Hrvatske ilegalno uđe u Srbiju.




Obojica su kao pripadnici “Zemunskoga klana” u odsutnosti osuđeni na zatvorske kazne po 30 godina zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003. godine, od kada su bili u bijegu.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.