Na Veliki petak simbolično se raspelo više od 30 Filipinaca

Autor: hina

Prije samoga raspeća deseci muškaraca okajavali su grijehe hodajući bosi ulicama bičujući se bambusovim šibama ili bičevima o čije su krajeve učvršćeni komadići razbijena stakla.

Više od 30 Filipinaca dalo se raspeti na drvene križeve u spomen na patnje i smrt Isusa Krista, a mnogi su se bičevali do krvi praćeni tisućama vjernika i turista, prema tradiciji na Veliki petak u pokrajinama Pampanga i Bulacan na sjeveru Filipina.

U selima oko grada San Fernando u pokrajini Pampanga, 75 kilometara sjeverno od Manile, raspeti se dalo 28 osoba, priopćila je lokalna turistička zajednica.

U pokrajini Bulacan sjeverno od Manile dvojica muškaraca te 19-godišnja žena također su se raspeli, kazali su lokalni dužnosnici.

Brutalno okaljavanje grijeha

Prije samoga raspeća deseci muškaraca okajavali su grijehe hodajući bosi ulicama bičujući se bambusovim šibama ili bičevima o čije su krajeve učvršćeni komadići razbijena stakla.

Neki pokajinici nosili su drvene križeve ili ležali na vrućem pločniku dok su ih drugi biečvali, a scene su se ponavljale više puta.

Rimokatolička crvka ne prihvaća takve krvave rituale, ali ne ulaže znatnije napore kako bi vjernike odvratila od njih.
Stranici su znali pridružiti raspećima u San Fernandu, ali to je zabranjeno od 1997., kada su lokalni dužnosnici doznali da je Japanac, koji se godinu dana ranije dao pribiti na križ, zapravo glumac te da je scena bila snimljena i iskorištena u japanskom porno filmu.

Lani je i jedan Australac pribjegao laži tvrdeći da je katolički student koji to čini za majku oboljelu od raka, no lokalni dužnosnici nemalo su se iznenadili i razbjesnili kada su doznali da je to zapravo australski glumac John Safran te da je scena njegova raspeća snimljena za televizijsku komediju.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.