Moskva se priprema za novi rat protiv Čečenije?

Autor: D. Ko

Jednostavno, oni su zvijeri. Pronaći ćemo ih i uništiti – naglasio je ruski predsjednik Medvedev prilikom današnjeg posjeta mjestu terorističkog napada.

Šok i nevjerica nakon brutalnog terorističkog napada na stanicu podzemne željeznice Lubyanka u središtu Moskve, prilikom čega je poginulo 38 ljudi. Dmitrij Medvedev, ruski predsjednik, naredio je danas svim višim dužnosnicima da se bore protiv terorizma ‘bez oklijevanja, do istrebljenja’.

Dvije žene samoubojice, pripadnice Islamista sa Sjevernog Kavkaza, aktivirale su rano jutros eksplozivne naprave u krcatim vlakovima u vrijeme najveće jutarnje gužve. Ovo je bio najgori napad radikalnih Islamista od 2004. kada je poginulo 39-ero ljudi, a više od stotinu je ranjeno.


Dijaboličke sile

– Jednostavno, oni su zvijeri. Pronaći ćemo ih i uništiti – naglasio je Medvedev prilikom današnjeg posjeta mjestu napada.

‘Uvjeren sam da snage reda neće štedjeti truda u traganju i kažnjavanju kriminalaca. Teroristi će biti uništeni’

Vladimir Putin, ruski premijer

Pojačane mjere sigurnosti na snazi su diljem zemlje, a snage reda dobile su zadatak da se beskompromisno obračunaju s organizatorima ovog monstruoznog čina. Tijekom akcije, policija će morati poštivati ljudska prava.

Stanica Lubyanka nalazi se u središtu grada, u neposrednoj blizini zgrade u koju je smješteno sjedište FSB-a (Federal Security Service), ruske inačice CIA-e.

– Uvjeren sam da snage reda neće štedjeti truda u traganju i kažnjavanju kriminalaca. Teroristi će biti uništeni – za Reuters je izjavio Vladimir Putin, ruski premijer.

Staljinov projekt
Ruska podzemna željeznica krunski je pothvat izgrađen u vrijeme Josefa Staljina, čija gradnja je započela 1930-ih. Prva linija bila je otvorena 1935. na relaciji Sokolniki – Park Kulture (tu se odvila druga jutrošnja eksplozija).

Za vrijeme Drugog svjetskog rata podzemna željeznica koristila se kao zaklon od zračnih napada. Tijekom 1950-ih, za vrijeme Hladnog rata, izgrađena je linija Arbat koja je trebala poslužiti kao sklonište u slučaju nukearnog napada.

Nikita Hruščov, Staljinov nasljednik, nastavio je izgradnju, no u puno skromnijem stilu. Za razliku od Staljina koji je gradio kružne trase, Hruščov je preferirao ravne, dugačke linije, koje su ubrzo postale poznate kao Sorokonoška.

Krajem 1970-ih u modu se vratila ekstravaganza iz doba Staljina, pa je gradnja nastavljena u tom stilu sve do danas.

Moskovski metro sastoji se od 12 linija, 180 postaja i dugačak je 298,8 kilometara. U jednom danu prosječno preveze sedam milijuna putnika.
Prvi poznati teroristički napad u Metrou dogodio se 1977., u vrijeme Leonida Brežnjeva, prilikom čega su armenski separatisti ubili sedmero i ozlijedili 37-ero ljudi.

VIŠE:

VIDEO: Krvavo jutro u Moskvi, eksplozije odnijele 37 života

Kronologija ubilačkih napada u Rusiji

Uvjeren sam da snage reda neće štedjeti truda u traganju i kažnjavanju kriminalaca. Teroristi će biti uništeni

Autor:D. Ko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.