FOTO: GUliver/(AP Photo/Rodrigo Abd)

Moćne vojske gomilaju se na granici, sprema se novi rat: ‘Ovo je enigma’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik jedne od posljednjih propalih komunističkih utopija Venezuele, Nicolás Maduro, naredio je u utorak stvaranje nove države pod nazivom Gvajana Esequiba. Do toga je došlo nakon nedjeljnog referenduma na kojem su venezuelanski birači odobrili aneksiju teritorija susjedne Gvajane.

A o čemu se zapravo radi, trebalo bi se pogledati iz nekoliko kuteva. Maduro tvrdi da im je to područje oteto kada su prije više od 100 godina iscrtane granice Gvajane. Ipak, izlaznost na referendum bila je možda iznenađujuća za socijalističkog predsjednika Venezuele, inače nasljednika Huga Chaveza koji je također nekada bio uzdanica svjetskih apologeta socijalizma i diktatura, no na koncu su se i njega svi odrekli jer se taj režim još jednom pokazao kao neuspješan.

Nešto se sprema

I tako, Madurova vlada tjednima je promovirala ovaj referendum kao patriotski čin kojim će ujediniti zemlju. Za popularizaciju ideje predsjednik je angažirao i kazališne umjetnice te reggaeton glazbenike, piše aljazeera. Odaziv nije bio posebno entuzijastičan, glasalo je 10,5 od 20,7 milijuna građana s biračkim pravom, no Maduro je ionako trebao tek simboličnu potporu svojim prijetnjama da će susjednoj zemlji oteti teritorij tako da je zapravo rasprava o izlaznosti trenutno bespredmetna.

FOTO: GUliver image/AP Photo/Ariana Cubillos)

Na koncu, sve se kuha zbog u našim krajevima nepoznatom području Essequibo, inače vrlo zanimljivo brojnim svjetskim elitama.

To je gusto pošumljena i, najvažnije, naftom bogata regija koja se proteže na otprilike 130.000 kvadratnih kilometara i iznosi oko dvije trećine nacionalnog teritorija Gvajane. Venezuela već dugo polaže pravo na tu zemlju i odbacuje presudu međunarodnih arbitara iz 1899. koja je postavila sadašnje granice.

Gvajana je ovaj potez nazvala korakom prema aneksiji i “egzistencijalnom prijetnjom”.

U razgovoru sa zakonodavcima u utorak, predsjednik Nicolás Maduro pokazao je “novu kartu” Venezuele uključujući sporni teritorij i rekao da će svi stanovnici tog područja dobiti venezuelansko državljanstvo. Karta će, napomenuo je, biti podijeljena u svim školama i javnim zgradama u zemlji.
Venezuela odobrila rezultate referenduma za preuzimanje susjedne regije Essequibo od Gvajane

Maduro je također potpisao predsjedničku uredbu o stvaranju “Visokog povjerenstva za obranu Gvajane Esequibe”, prepričao je CBS.
I dok su vojske već na granicama, svijet se pita je li na pomolu novi sukob?

Evo što kaže jedan od najvećih hrvatskih eksperata

Upitali smo geopolitičkog analitičara Denisa Avdagića što se zapravo događa.

Čak je i stručnjak pomalo zbunjen:

“Nije mi jasno zapravo što je. Svi znamo da su Rusi tamo, ali da mogu reći o čemu se radi ne mogu”, rekao je upozorivši da Rusi mogu imati ulogu i u ovom sukobu.

No, čini se kako je sve još daleko od očiju svijeta:

“Ne vidim u ovom trenutku što je točan povod i što je u pozadini svega. Stvarno je enigma”, rekao je Avdagić.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.