fbpx
Wikipedia

‘Misle da su ustaše Božji dar’: Lovac na naciste u Njemačkoj platio 100 tisuća eura da se zabrane Thompsonovi koncerti?

Autor: dnevno.hr

Osim toga, u intervjuu za navedeni mediji Zuroff je naveo kako smatra kako bi se netko u EU trebao trgnuti, nazvati Bruxelles i objasniti što se to događa u Hrvatskoj. ‘Osobno svuda podižem glas protiv nacizma, ali promjene su moguće kada građani Hrvatske sami shvate da su ovakve stvari potpuno neprihvatljive’, kaže Zuroff koji se dotaknuo i spomen-ploče u Jasenovcu.

Direktor Centra Simon Wiesenthal Efraim Zuroff za Radio Slobodnu Europu naveo je kako  aktualna situacija u Hrvatskoj nije baš povoljna, te je konstatirao kako je neoustaštvo u zamahu. Gotovo četiri desetljeća je u potrazi je za osumnjičenim nacističkim zločincima, od Australije do Islanda, od Mađarske do Sjedinjenih Država

‘To je poruka koja se šalje hrvatskom narodu. Što se može zaključiti – ili je ona nostalgična prema ustašama ili je pogrešna osoba za taj posao. Nažalost’, rekao je Zuroff u intervjuu za Radio Slobodnu Europu komentirajući fotografiju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović iz Kanade.

No, ono što je najviše zapelo javnosti za oko je status uredništva  Facebook stranice pjevača Marka Perkovića Thompsona.

”Iz povjerljivih izvora doznajemo kako je Efraim Zuroff zajedno sa srpskim lobijem u Njemačkoj potrošio preko 100 000 eura na podmićivanje kako bi zabranili Thompsonove nastupe. Kao što vidimo, nisu uspjeli, a kako je bilo našim Hrvatima u društvu Thompsona, pogledajte video do kraja.

Efraim Zuroff, direktor centra Simon-Wiesenthal propeo se na zadnje noge kako bi zabranio Thompsonove nastupe u Stuttgartu.
Centar Simon-Wiesenthal je udruga građana kao i sve ostale ali njezin predstavnik Zuroff voli se prikazivati kao “direktor” kako bi ih u svijetu doživljavali kao neku instituciju”, navode. 

Osim toga, u intervjuu za navedeni mediji Zuroff je naveo kako smatra kako bi se netko u EU trebao trgnuti, nazvati Bruxelles i objasniti što se to događa u Hrvatskoj. ‘Osobno svuda podižem glas protiv nacizma, ali promjene su moguće kada građani Hrvatske sami shvate da su ovakve stvari potpuno neprihvatljive’, kaže Zuroff koji se dotaknuo i spomen-ploče u Jasenovcu.

‘Zapravo ne želi se ništa raditi po tom pitanju. To je problem i to je jedna tužna priča. Sumnjam da će se bilo kakva ozbiljna akcija poduzeti u sadašnjim okolnostima. Nezamislivo je da se bilo gdje u Hrvatskoj postavlja takva spomen-ploča, pogotovo ne u Jasenovcu. To je uvreda za sve koji su patili pod ustaškim režimom, koji je bio jedan od najkrvoločnijih u istočnoj Europi tijekom Drugog svjetskog rata’, kaže direktor Centra Simon Wiesenthal.
Reakcije sa Zapada izostaju jer, kako smatra Zuroff, u Hrvatskoj postoji zakon koji brani propagiranje ustaških slogana, ali da ga se vlada boji provoditi. ‘U Hrvatskoj danas imate veliki broj ljudi koji smatraju da je uzvik “Za dom spremni” sjajna stvar i da su ustaše Božji dar čovječanstvu. Mnogi misle da su oni bili heroji koji su se znali suprotstaviti hrvatskim neprijateljima i zato žele da se oni ponovno vrate’, kaže i napominje kako se u Zagrebu svake godine drži misa za Antu Pavelića.

Komentirao je i, kako mu je u pitanju bilo postavljeno, ‘velik broj mladih koji podržavaju ustašku ideju’. ‘Tu je zakazalo obrazovanje, ali i političko vodstvo demokratske Hrvatske, posebno Franjo Tuđman. Iako se on borio protiv ustaša, i iako su mu ustaše ubile brata, i iako je bio partizan, on je postao hrvatski nacionalist. To je uradio zbog političkih razloga jer je želio postati predsjednik’, zaključio je Zuroff.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.