Militanti ISIL-a na krstarenju

Autor: D. Marić

Militansti ISIL-a zbog sigurnosne kontrole prebacili su se iz zrakoplovnih u pomorske luke.

Zbog velike sigurnosne kontrole u zrakoplovnim lukama militanti ISIL-a i drugih terorističkih skupina pronalaze nove puteve i načine transporta do ratnih područja u Iraku i Siriji.

Najnoviji hit su aranžmani na krstarenjima kruzerima po Sredozemlju.

U ratovima na Bliskom istoku, prema procjenama UN-a na strani ISIL-a i drugih ekstremnih skupina sudjeluje već oko 15 tisuća državljana iz drugih država i taj broj raste iz dana u dan.

Mnogi od njih pri putovanjima za Siriju ili Irak nisu mogli ni primirisati ulazna vrata zrakoplova i zrakoplovnih luka, ali uplate krstarenja na kruzerima po Sredozemlju riješile su ih briga i omogućile dolazak na željene destinacije. Nedostatna i nekvalitetna sigurnosna provjera putnika i nihove prtljage u lukama i pri ukrcaju na brodove omogućila je transport ponekad i većih skupina takvih turista željnih ratovanja, a navodno i ponešto oružja.

Pravi raj je postala turska luka Izmir koja je, naočigled turskih vlasti, koje su hvalile brojem otkrivenih u zračnim lukama, izgledala kao da je izronila iz kultnog filma “Casablanca” s Humphreyem Bogartom.

Na takvu pojavu zlouporabe putničkih brodova posebice kruzera upozorio je početkom ovoga mjeseca na Grimaldi forumu u Monaku ravnatelj Interpola Ronald Noble govoreći o potrebi još jače kontrole u zračnom tansportu, ali i provođenja sigurnosne provjere svih putnika koji koriste usluge kruzer kompanija. Detalje problema i načine zlouparabe brodskih putničkih aranžmana objasnio je Interpolov ravnatelj za borbu protiv terorizma Pierre St Hilaire u izjavi za agenciju AP, posebno ukazujući na problem turske obale i lučkih gradova – naročito Izmira, koji je postao centar takvih aktivnosti.

Odmah je reagirala i CLIA, međunarodna udruga kruzer kompanija koja je potvrdila postojanje problema i navela namjeru zapošljavanja većeg broja sigurnosnih službenika od kojih su mnogi umirovljeni pripadnici policijskih i sigurnosnih službi koji su ostali u kontaktima s tim službama. Planira se uvesti i automatska razmjena informacija i popisa osoba od sigurnosnog interesa između brodskih i drugih prijevoznika i kruzer kompanija.
Za očekivati je da će to opasne turiste odvratiti od kružnih putovanja na kruzerima.

Autor:D. Marić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.