fbpx
Foto: Wochit/AFP

MILIJARDE EURA VRIJEDNA VOJNA OPREMA U RUKAMA TALIBANA I ISIL-a! Stručnjak: ‘To je ozbiljan poraz, najveća vanjskopolitička katastrofa SAD-a!’

Autor: L.B.

Američke snage imaju malo više od 24 sata da završe evakuaciju američkih vojnika i afganistanskih civila, koji imaju za to odobrenje, iz kabulske zračne luke, koju, kao i vlast prije nekoliko tjedana, drži talibanski režim. Od novog, radikalnog režima pod talibanima uspjelo je pobjeći oko 100.000 Afganistanaca, a pitanje je što će se dogoditi s ostalima.

O situaciji u Afganistanu, talibanima i teroristima u emisiji Studio4 HRT-a govorio je prof. dr. sc. Mirko Bilandžić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je govorio i o tome što je bolje ili gore za Afganistan, talibani ili Islamska država.

“Čini mi se da je to identičan izazov. I jedan i drugi pokret, ili paravojne formacije ili u određenim intervalima vlasti, ali koji u biti prakticiraju ono što najbolje znaju, a to je terorizam, pripadaju islamističkom korpusu, dakle korpusu političkog islama koji se zalaže za stvaranje islamističkih država. I jedni i drugi imaju u praksi antizapadnjaštvo i mete su im SAD i njihovi saveznici. I jedni i drugi su velik izazov za međunarodnu sigurnost, kao i za sigurnost nacionalnu i regionalnu. Ono što ih razlikuje su strateški ciljevi za ostvarenje cilja. U tom kontekstu događaju se fluidna savezništva, uključivo i sa Zapadom.


Ako tako gledamo da tzv. Islamska država, koja je poražena kao paravojna formacija, da ta ideologija ima podršku diljem svijeta. Njihov strateški moto je širenje i održavanje i oni su na nizu područja stvorili podružnice. Jedna takva je i ISIS-K na području države Khorasan, koja se razlikuje od talibana. ISIS-K talibane smatraju izdajicama islamizma zbog suradnje s Amerikancima, a razlikuju se i strateški, kako ostvariti kalifat ili emirati. Talibani smatraju da je to nacionalno pitanje, a tzv. Islamska država to smatra globaliziranim pitanjem, ne samo sukobom na određenom području nego i sukob sa Zapadom”, objasnio je Bilandžić.

Milijarde eura vojne opreme ostalo talibanima i ISIL-u

Amerikanci i saveznici ostavili su milijarde eura vrijednu vojnu opremu talibanima i pripadnicima ISIL-a. Bilandžić smatra da je to ozbiljan poraz, možda najveća vanjskopolitička katastrofa SAD-a. Amerikanci su od veljače prošle godine shvatili da ne mogu skršiti talibanski režim i naoružanje je ostalo u rukama tih formacija.

“Njihova moć iz toga jača, iako je diskutabilno imaju li sposobnosti za korištenje svih tih sofisticiranih oružja. To će biti veliki izazov. Najveća opasnost je terorizam, samoubilački terorizam za koji nisu potrebna sofisticirana oružja. Ova dodatna vojna moć sada je dodatni izazov za međunarodnu sigurnost”, kaže.

Smatra da će se talibani i ISIS-K naći na zajedničkoj niti, u strateškom smislu je to zapad.

“Talibane treba staviti pod lupu skepse. Imamo naučene lekcije, u Afganistanu je nastala Al-Qaeda, tzv. Islamska država je nastala tamo i to je kontekst u kojem će funkcionirati i talibani”, dodao je.

‘Odlaskom Amerikanaca završio jedan tip sukoba, a nastavit će se drugi’

Na pitanje hoće li Afganistan utonuti u građanski rat nakon odlaska Amerikanaca, Bilandžić je rekao kako je Afganistan u kontinuitetu građanskog rata posljednjih 40 godina.
“Odlaskom Amerikanaca završio je jedan tip sukoba i nastavit će se drugi”, istaknuo je.

Broj civila koji će biti izvučen je respektabilan. To je humani i sigurnosni čin prema suradnicima zapada, no tu treba imati na umu da su ti ljudi u fokusu radikalnih islamističkih grupacija.

“Oni su sada u ovoj fazi sigurni, ali njihova sigurnost će trebati biti realizirana cijelo vrijeme jer je islamizam ozbiljna globalizirana ideologija na različite načine”, rekao je.
‘Akt savezništva, humani čin’

Ponovno se ponavlja da Amerikanci imaju apsolutnu vojnu nadmoć, mogu ostvariti briljantnu vojnu pobjedu, no to se pretvori u politički poraz, okarakterizirao je situaciju Bilandžić. Dodao je da se zapadni modeli postkonfliktnih izgradnji društava pokazuju neefikasni i postavlja se pitanje jesu li primjenjivi na ta područja.

Kad je riječ o 19 afganistanskih izbjeglica koje je Hrvatska primila, Bilandžić je rekao da je to humani čin.

“To je akt savezništva, to treba pozdraviti, to je hvalevrijedan potez”, rekao je i dodao što se tiče Afganistana i mogućeg većeg broja izbjeglica, još uvijek neizvjesno za konačnu prognozu.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.