PIxabay

MIJENJA SE POLITIČKA STRUKTURA! Desnica preuzima lokalnu vlast, a smanjuje se i broj zastupnika u parlamentu

Autor: J.A. / Hina

Talijanski desničarski blok pobijedio je na lokalnim izborima u najmanje tri od sedam regija u kojima se glasalo, ali ne čini se izglednim da će vođa Lige Matteo Salvini prekinuti polustoljetnu vladavinu lijevog centra u Toskani, pokazali su rezultati izlaznih anketa objavljeni u ponedjeljak.

Bude li to potvrđeno, takav rezultat donijet će stanovito olakšanje koaliciji vladajuće Demokratske stranke, koja će vjerojatno izgubiti Marke, ali se najviše bojala poraza u Toskani.

Na nacionalnom referendumu održanom paralelno s lokalnim izborima, Talijani su glasali za smanjenje broja zastupnika u gornjem i donjem domu parlamenta na 600 s 945, objavio je RAI.

Po izlaznim anketama, mjeru je podržalo 60 do 64 posto birača. Takav rezultat bio bi dobitak za Pokret pet zvijezda, člana vladajuće koalicije, koji je zagovarao tu reformu, tvrdeći da bi smanjila troškove i poboljšala učinkovitost rada parlamenta.

Rezultati izlaznih anketa pozitivno su odjeknuli na financijskim tržištima jer se investitori očito nadaju da će to pridonijeti političkoj stabilnosti u vrijeme kad je vlada suočena s dubokom recesijom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Kad je riječ o izborima, desnica, uključujući Ligu, zadržala je kontrolu i nad Venetom i nad Ligurijom, dok bi Demokratska stranka trebala zadržati Kampaniju, po izlaznim anketama.

U Apuliji, na peti talijanske “čizme”, utrka između desnice i Demokratske stranke previše je tijesna da bi se znao pobjednik, dok u Toskani kandidat Demokratske stranke vodi s 43,5 do 47,5 posto glasova ispred kandidata Lige koji bi trebao osvojiti između 40 i 42 posto glasova.




U regiji Valle D’Aosta vodi lista koju podržava Liga, pokazale su ankete.

Autor:J.A. / Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.