Kumrovec, 250519. Proslava Dana mladosti - radosti u Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza Tita, koja se proslavlja vec 25 godina. Na fotografiji: Stjepan Mesic. Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Mesić nahvalio Škoru! ‘Škoro i Milanović ulaze u drugi krug’, Pogledajte što je još rekao!

Autor: Dnevno

Kako prenosi Večernji list, bivši predsjednik države Stipe Mesić za vrijeme čijeg je mandata i došlo do transformacije iz polupredsjedničkog sustava u parlamentarnu demokraciju komentirao je kandidaturu Miroslava Škore, ali njegove prve najave što bi kao predsjednik učinio.

Drugim riječima, želi da on ostane i dalje čvrsta točka sistema, ali da ima i nešto više ovlasti, dakle, da ne bude fikus kako se do sada nazivalo predsjednike. Ovako bi imao nešto više ovlasti jer je na kraju predsjednik onaj koji ima direktni mandat, jedina je osoba koja je izabrana na općim izborima, smatra Mesić.

Škorine ideje ne smatra opasnima jer smo, kaže, do sada i imali prigovor kako predsjednik ima premale ovlasti. U slučaju, nastavlja, da predsjednika bira Sabor, u tom slučaju ovlasti bi bile i manje. – Ako ga bira Sabor, predsjednik ne bi imao nikakve ovlasti jer politiku diktira i određuje onaj tko ima većinu u parlamentu, a to znači jedna stranka. To znači, da kada bi došlo do krize, predsjednik koji ju mora rješavati krizu ne može ništa jer ovisi o šefu stranke koji ima većinu u Saboru, kaže Mesić.

Nije mu opasno ni da predsjednik bude taj koji predlaže članove Ustavnog suda. Do sada je predlagao predsjednika Vrhovnog suda, ali očito da kao što može predložiti šefa Vrhovnog suda, može i predsjednika Ustavnog suda. Time bi se oslanjalo na građane koji su dali mandat predsjedniku, a manje na političke stranke. Tu nema nikakve opasnosti osim što bi se na jedan drugi način pozicioniralo predsjednika u političkom prostoru, smatra Mesić

Mesić je uvjeren da će Škoro ući u drugi krug predsjedničkih izbora, a skupa s njime i za sada kandidat SDP-a Zoran Milanović.

Kome će dati svoj glas Mesić ne želi otkriti.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.