MERKEL POD KRITIKAMA DRUGIH STRANAKA ’Koronakriza je teško iskušenje za demokraciju’

Autor: Matea Vidić/Hina

Od 2. studenog, Njemačke je pod lockdownom što znači da će se zatvoriti kafići, restorani i noćni klubovi, a sve u svrhu očuvanja otvorenih vrtića i škola. S druge strane, okupljanje će biti moguće samo za maksimalno deset osoba iz dva kućanstva, a u trgovinama smije boraviti jedan kupac na deset metar kvadratnih.

No, ne slažu se svi u Njemačkoj s novim mjerama. Naime, govor njemačke kancelarke, Angele Merkel u Bundestagu od samog početka prekidan je povicima iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) zbog čega ih je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble višestruko opominjao. Inače, ova stranka se oštro protivi novim mjerama, a predsjednik zastupničkog kluba AfD-a Alexander Gauland je zatražio jači utjecaj parlamenta u postupku donošenja odluka o mjerama protiv pandemije.

“Uvođenje korona-diktature po potrebi se ne slaže s našim poimanjem demokratskog poretka”, rekao je.

Sličnog je mišljenja i oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP). No, Merkel je objasnila kako je svjesna toga da je koronakriza “teško iskušenje” za demokraciju. Ističe pak kako se o mjerama treba javno raspravljati, ali bez dezinformacija.

“Od odnosa prema činjenicama o virusu ne ovisi samo demokracija nego i ljudski životi”, rekla je.

“Mjere za kojima sada posežemo su prikladne, nužne i primjerene. Bilo bi prekasno kada bismo čekali da se odjeli intenzivne njege napune pa tek onda djelovali”, govori pa ističe kako se Njemačka bori sa svakodnevnim rekordnim vrijednostima koje utječu na medicinske kapacitete.

“Mi se na početku hladnog godišnjeg doba nalazimo u dramatičnoj situaciji koja pogađa sve, bez izuzetka”, tvrdi.

“Pandemija društvo stavlja na kušnju i to višestruku: medicinsku, političku, gospodarsku i socijalnu. Samo zajednički i solidarno možemo prevladati ovu krizu”, zaključuje.

Njemačka je danas evidentirala 2,734 novih slučajeva i 12 smrtnih slučajeva.

Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.