fbpx

Merkel: Hitler nam mora biti stalna i trajna opomena

Autor: hina

Ljudska prava ne nameću se sama po sebi. Sloboda ne nastaje sama po sebi niti demokracija ne uspijeva sama po sebi - rekla je Merkel otvarajući u Berlinu izložbu o prvih šest mjeseci Hitlerove vladavine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u srijedu kako je dolazak Adolfa Hitlera na vlast prije 80 godina 'trajna opomena' Nijemcima i podsjetila da demokracija i sloboda ne nastaju same od sebe.

– Nama Njemcima to mora biti stalna opomena – rekla je Merkel u srijedu, 80 godina od 30. siječnja 1933., kada je nacistički vođa Adolf Hitler preuzeo vladu tadašnje Njemačke.

– Ljudska prava ne nameću se sama po sebi. Sloboda ne nastaje sama po sebi niti demokracija ne uspijeva sama po sebi – rekla je Merkel otvarajući u Berlinu izložbu o prvih šest mjeseci Hitlerove vladavine.


Za 'humano društvo potrebni su ljudi koji poštuju jedni druge, odgovorni su jedni za druge', rekla je i ponovila da je Njemačka 'trajno odgovorna' za nacističke zločine.

Na ulazu u sjedište nekadašnjeg Gestapoa (tajna nacistička policija) kancelarka je podsjetila da je Adolfu Hitleru trebalo samo šest mjeseci 'da uništi svu raznolikost' njemačkog društva.

Velik dio njemačkog društva podržavao je Hitlerov režim i 'uspon nacionalsocijalizma ne bi bio moguć da elite i veliki dijelovi njemačkog društva nisu u tome sudjelovali', rekla je kancelarka.

Pritom je podsjetila da su 'studenti i profesori' sudjelovali u spaljivanja knjiga 10. svibnja 1933. u Berlinu, na poticaj nacista protiv židovskih, komunističkih ili pacifističkih pisaca. Plamen je tada progutao djela istaknutih njemačkih intelektualaca kao što su Sigmund Freud, Thomas i Heinrich Mann, Karl Marx te Heinrich Heine, pjesnik iz 19. stoljeća koji je proročki rekao da režim koji počne spaljivati knjige, poslije spaljuje ljude.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.