Uk.businessinsider

Međustranački odbor za Brexit odbacio sporazum Therese May o izlasku iz EU-a

Autor: Hina

Britanski odbor zastupnika odgovoran za analizu sporazuma premijerke Therese May o brexitu prozvao je taj dogovor “ogromnim korakom u nepoznato”.

May ima poteškoća s osiguravanjem podrške za sporazum koji će odrediti izlazak Velike Britanije iz Europske unije, ali i njezinu političku sudbinu. Trenutne analize pokazuju da u utorak neće proći u parlamentu.

Situaciju joj je dodatno otežao kritičan izvještaj međustranačkog Odbora o izlasku iz EU-a, jednoglasno usvojen i objavljen u nedjelju. Čelnik odbora Hilary Benn smatra kako će izvještaj pomoći zastupnicima u budućoj odluci.

“Ovaj sporazum predstavlja ogroman korak u nepoznato”, rekao je Benn.

“On britanskom narodu i tvrtkama ne pruža jasnoću i sigurnost potrebne za buduće trgovinske odnose s EU-om za pet ili deset godina”.

Sažetak izvještaja navodi desetak problema koje donosi sporazum u trenutnom obliku, a među njima je i takozvani “backstop”, privremeno rješenje koje jamči otvorenost irske granice, ali stavlja Sjevernu Irsku u ponešto drugačiji trgovinski aranžman od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Odbor tvrdi kako je May izbjegla donošenje odluka o budućem trgovinskom odnosu s Unijom, što znači da će doći do dodatnih, dugotrajnih pregovora.




“Ako je glavni prioritet vlade osigurati što bezbolniji nastavak trgovine između EU-a i Velike Britanije, ona mora odlučiti koliko je spremna pratiti europska pravila. Vlada zasad nije bila voljna donijeti tu odluku”, stoji u izvještaju.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.